El president de la Diputació demana diàleg per a evitar guerra sobre el nom de Castelló

448

Moliner: “el debat a Castelló amb la llengua mai pot ser des de la imposició, sinó sempre basat en el respecte i la llibertat”

Actualitat Diària

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, en resposta a preguntes dels mitjans de comunicació aquest matí després de la inauguració de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I ha assenyalat que “la província de Castelló és una província bilingüe, és una província que maneja un territori en el qual el 80% és un territori valencià parlant i un 20% és castellà parlant. Aqueix bilingüisme en la província de Castelló es porta amb una normalitat que fa que siguem l’enveja d’altres territoris”.

Tant és així que Moliner ha assegurat que “som un exemple dels territoris que tenen la característica del bilingüisme, perquè molt poques províncies que tenen aqueixa condició tenen la normalitat de tracte que té la província de Castelló respecte de l’ús de qualsevol de les dues llengües cooficials. Aqueixa realitat no és casual, és hagut de bàsicament al fet que la gent de Castelló ha interpretat que la llengua és un element d’unió, un element de creació de ponts, i que l’ús d’una llengua o una altra s’ha de fer sempre des del màxim respecte i l’absoluta llibertat”.

 

“Respecte i llibertat crec que és el que cal demanar-li a la gent, respecte i llibertat per a usar qualsevol de les dues llengües i qualsevol de les dues denominacions. Per tant, jo crec que el debat a Castelló amb la llengua mai pot ser des de la imposició, sinó sempre basat en el respecte i la llibertat. Respecte perquè qualsevol puga denominar la província amb les dues denominacions oficials i llibertat perquè qualsevol puga fer-ho”, ha explicat el president.

Moliner, qui ha assegurat que “no podem obrir guerres respecte a qüestions idiomàtiques en un territori que ha sigut i és exemple de normalitat en el tema de la llengua”.

Finalment, Moliner ha fet referència a la trajectòria històrica de Castelló referent a açò. “Ací van nàixer les normes del 32, ací hi ha hagut un respatler institucional entorn de la llengua que ha tingut la unanimitat de tots, per tant qualsevol postura que no nasca des de la unanimitat és crear conflictes en un camp en el qual en la província de Castelló som model a seguir”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací