Ibedrola creix un 20,4% més fins setembre i dispara els seus beneficis fins als 2.500 milions d’euros

366

Actualitat Diària

Iberdrola ha obtingut un benefici net de 2.516,7 milions d’euros en els nou primers mesos de l’any, la qual cosa representa un increment del 20,4% respecte al mateix període de l’exercici anterior. Aquesta positiva evolució es deu, en gran manera, a les inversions rècord escomeses pel grup entre gener i setembre, que aconsegueixen els 4.727 milions d’euros, un 29,7% més que en els nou primers mesos de 2018.

El president del grup, Ignacio Galán, ha destacat “l’acceleració de les inversions i el compliment ja aconseguit dels objectius d’eficiència i rotació d’actius per a 2022”. “Aquests assoliments augmenten el nostre marge per a noves inversions, generant un cercle virtuós de creixement i solidesa financera”, ha afegit Galán.

De l’import total de 4.727 milions d’euros invertits, que suposa el major de la història del grup per a un període de nou mesos, un 87% s’ha destinat als negocis de Xarxes i Renovables, en línia amb les seues Perspectives Estratègiques i amb la seua aposta per un model energètic sostenible. Així, prop de la meitat de les inversions (2.221,7 milions d’euros) s’ha dirigit a nova capacitat renovable, amb un augment del 81% enfront del mateix període de l’any anterior, i un 40% (1.890,8 milions d’euros), a Xarxes, amb un increment superior al 20%.

Aquest esforç inversor permetrà a Iberdrola complir abans del que es preveu la seua intenció d’instal·lar 13.000 nous megavats (MW) durant el període 2018-2022: en només dos anys, el grup ha posat en marxa més de la meitat d’aquesta capacitat i, al llarg de 2019, la companyia haurà instal·lat 5.218 nous MW, la qual cosa suposa incrementar la seua capacitat un 11% només en un any.

Bona evolució del negoci: el Ebitda creix un 11,6%

El benefici brut d’explotació (Ebitda) del grup ha aconseguit els 7.498,9 milions d’euros, un 11,6% més que en els nou primers mesos de 2018. Aquesta bona evolució se sosté, fonamentalment, en el bon comportament de les àrees de Xarxes i Generació i Clients, que compensen amb escreix l’impacte de la menor producció hidroelèctrica a Espanya en l’àrea de Renovables.

En concret, el negoci de Xarxes ha obtingut un Ebitda de 3.941,9 milions d’euros fins a setembre, la qual cosa suposa un augment del 8,2%. D’aquesta xifra global, un 68% procedeix de fora d’Espanya, amb el Brasil i els Estats Units concentrant el 50% del total gràcies a les positives revisions de tarifes i als menors costos registrats en tots dos països en comparació amb anys anteriors.

Generació i Clients també ha presentat un comportament positiu: el seu Ebitda s’ha situat en 1.817,7 milions d’euros, un 37,1% més que en el mateix període de 2018. En aquest cas, destaca la contribució d’Espanya i Mèxic, que han augmentat la seua capacitat instal·lada i producció durant el període.

Per part seua, l’àrea de Renovables ha registrat un Ebitda de 1.678,3 milions d’euros, la qual cosa suposa un descens del 4,5% enfront dels nou primers mesos de l’exercici anterior. Aquesta pitjor evolució s’ha degut, fonamentalment, a la menor producció hidroelèctrica a Espanya. En contrast, ha destacat la major aportació de Regne Unit, en començar la contribució del parc eòlic marí East Anglia One, i de Mèxic, que ha augmentat la seua producció renovable un 53,5%. En Iberdrola Energia Internacional , el bon comportament del parc eòlic marí alemany Wikinger ha fet créixer la producció un 53%.

Millora de la solidesa financera

Iberdrola ha aconseguit complir amb tres anys d’antelació el seu pla de rotació d’actius per al període 2018-2022 per valor de 3.500 milions d’euros. A la venda d’una participació minoritària en East Anglia One per 1.700 milions d’euros, s’han sumat la desinversió en els actius de generació tradicional a Regne Unit (700 milions d’euros) i altres actius no estratègics a Espanya i els Estats Units.

Aquests avanços, juntament amb el flux de caixa operatiu del grup, que ha aconseguit els 5.824,7 milions d’euros (10,8% més), ha permés una sòlida evolució dels ràtios de solvència creditícia: la relació entre deute net i Ebitda ha millorat en 40 punts bàsics, fins a situar-se en 3,5 vegades, i el ràtio flux de caixa operatiu / deute net s’ha incrementat en 120 punts bàsics, fins al 22,2%.

Iberdrola ha reafirmat a més la seua posició de lideratge en finançament verd: ha realitzat operacions per valor de 4.000 milions d’euros en els nou primers mesos de l’any i és la companyia privada amb major import de bons verds en circulació.

Més dividend i creixement a doble dígit per a 2019

Els resultats obtinguts durant els nou primers mesos de l’any posen de manifest l’èxit del model de creació de valor sostenible d’Iberdrola: l’acceleració d’inversions, liderant la transició energètica, genera un augment dels fluxs de caixa que reforcen la solidesa financera, amb el que el grup pot continuar invertint en creixement.

Sobre aquest escenari, el grup ha anunciat una nova edició del seu programa Iberdrola Retribució Flexible, que contempla un increment de la remuneració a compte de 2019 del 10,6%, fins a situar-se en 0,167 euros bruts per acció que s’abonaran el pròxim 5 de febrer. A aquesta quantitat caldrà afegir, a més, l’import complementari previst per al mes de juliol de 2020.

En paral·lel, les xifres presentades hui permeten a la companyia reafirmar la seua previsió per a final d’any: s’espera que el benefici net corresponent a 2019 present un creixement de doble dígit.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací