EPSAR i FACSA desenvolupen una eina per a augmentar l’eficiència i tractament de llots

500

Actualitat Diària

Conscients de les oportunitats que representa l’aprofitament de l’aigua residual i els seus subproductes, l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR) i FACSA han impulsat una innovadora tecnologia, única a Espanya, que incrementa de manera significativa l’eficiència i sostenibilitat del procés de tractament de llots dut a terme en les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR).

Per a això, s’ha posat en marxa en la EDAR d’Alcoi un nou model de funcionament del procés de digestió anaeròbia, basat en els principis d’economia circular. Aquest té un triple objectiu: reduir la producció dels llots -i per tant de residus, maximitzar l’obtenció de biogàs (equivalent renovable del gas natural) i intentar aconseguir la higienització dels llots tractats.

La principal innovació del procés resideix en l’aplicació de la digestió anaeròbia en doble fase de temperatura, gràcies a la qual els llots s’escalfen a 55 °C, en lloc de 35 °C, en un digestor de menor volum abans de passar a un de majors dimensions, on es manté a una temperatura estable de 35 graus.

Gràcies a la modificació del procés de digestió s’ha aconseguit reduir la producció de llots en un 25,5%, i amb això el volum de residus generats durant el procés, amb els beneficis per al medi ambient que això suposa.

De la mateixa manera, en resposta a la seva aposta per l’economia circular, EPSAR i FACSA han fet possible augmentar la producció de biogàs en un 20%, la qual cosa eleva l’autogeneració d’energia elèctrica de l’estació i resulta clau per a millorar el balanç energètic global de la instal·lació. Aquest estalvi cobriria les necessitats elèctriques de 425 llars durant tot un any, si considerem que la despesa mitjana d’una llar a Espanya ascendeix a 290 Kwh/mes, segons fonts de l’IDEA.

Al seu torn, aquest procés ha fet possible reduir la càrrega microbiològica del fang evacuat en un 90% de E.coli, o cosa que és el mateix, reduir en dues unitats logarítmiques la càrrega microbiològica del fang evacuat. Mancant continuar els assajos en aquest camp, aquestes dades permeten pensar en la possibilitat de disposar d’uns llots ja higienitzats, minimitzant el seu impacte ambiental.
Projectes previs

La implantació d’aquest innovador tractament ha estat possible gràcies al treball de recerca d’altres dos projectes en els quals FACSA està treballant: SLUDGE4ENERGY i LIFE STO3RE.
El primer d’ells, SLUDGE4ENERGY, dut a terme pel consorci FACSA i Ainia centre tecnològic, es va centrar en el pilotatge d’aquest nou procés tecnològic, a fi de millorar la sostenibilitat del procés de depuració optimitzant la generació d’energia a partir de fonts renovables, evitant amb això el consum de combustibles fòssils i les emissions de CO2 associades el seu ús.

Amb el segon d’ells, LIFESTO3RE, la companyia buscava validar aquest nou concepte de digestió anaeròbia a major escala, projectant un sistema mancomunat de gestió de fangs procedents de EDARs i purins de granges, energèticament sostenible, a fi d’obtenir un “biofertilizante” d’alta qualitat per al medi ambient.

Amb tot això, EPSAR i FACSA reforcen la seva aposta per l’energia verda, gràcies al desenvolupament i implantació de processos, tecnologies i nous equips que milloren l’eficiència energètica, produeixin la seva pròpia energia renovable i mitiguen l’impacte ecològic dels nostres sistemes de depuració.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací