Els serveis socials de Bielorússia neguen l’adopció d’un xiquet a un matrimoni homosexual valencià

1292

Compromís pregunta en el Senat per la tramitació dels visats espanyols dels menors en procés d’acolliment en el país de l’Est

Actualitat Diària

El passat mes de febrer, Víctor i el seu marit, una matrimoni dos homes residents a València, van començar els tràmits requerits per a adoptar un xiquet a Bielorússia. Tant la Generalitat Valenciana com l’Oficina d’Estrangeria de la Delegació de Govern, van emetre informe favorable, si bé és cert que aquesta última els va demanar informació que a altres parelles no, com és el cens de l’habitatge. “Complim tots els requisits, i tant una com una altra ens avalen”- ha relatat Víctor.

Aquesta documentació es va remetre al Consolat, junt els expedients d’altres 91 xiquets i xiquetes a l’espera de ser adoptats en aquest país. Tots els visats han sigut concedits, menys els de el xiquet de 10 anys que la parella valenciana pretenia adoptar. La resposta a la denegació del visat és que la informació presentada per a la justificació del propòsit i les condicions de l’estada prevista no són fiables, malgrat el vistiplau de les dues institucions, les quals arrepleguen que la parella preveu les condicions necessàries perquè, durant el desplaçament i l’estada del menor a Espanya, compte amb la necessària protecció.
Els informes de serveis socials de Bielorússia són clars: al xiquet assignat a Víctor i el seu marit, després d’haver-se-li sigut retirada la custòdia als seus pares en diverses ocasions, ha de ser donat en acolliment perquè cresca en un ambient i família estructurada. La seua mare biològica, per la seua banda, ha signat davant notari el consentiment perquè el seu fill siga adoptat per una altra família. Malgrat açò, el cònsol espanyol es nega a signar el visat perquè puga ser portat perquè compte amb les atencions i cures que un menor necessita.Compromís ha presentat una sèrie de preguntes escrites sobre la tramitació dels visats espanyols dels menors en procés d’acolliment a Bielorússia. Els processos d’acolliment, en la majoria dels casos, són lents i amb llargs tràmits que desesperen a adoptants que lluiten contra les administracions espanyoles i de tercers països, i existeixen dubtes raonable de si la condició de matrimonis homosexuals puguen acabar amb la paràlisi de la tramitació.

“En més de 8 anys s’han portat molts xiquets i mai s’han denegat cap visat” ens explica Víctor, que després de diverses converses telefòniques amb l’agència d’acolliment confirma aquesta informació. “El dolor de tenir ja roba comprada, la casa preparada i que a quatre dies ho rebutgen. I al pobre xiquets, dies abans de venir a Espanya li hagen hagut de dir que no va a vindre. I la culpa, i si ho haguera acollit una altra família, heterosexual?”. Després de diversos intents per contactar amb el consolat no han obtingut resposta alguna. Mentrestant, solament els queda esperar.

Compromís demana informació i responsabilitat

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha presentat una sèrie de preguntes en relació a les actuacions i procediments d’acolliment així com dels criteris per a denegar els visats àdhuc comptant amb informes favorables. “Sabem que aquest camí no és fàcil i que l’Estat hauria de posar els mecanismes necessaris perquè el camí cap a l’acolliment no fóra tan tortuós. Som coneixedors de casos bastant cridaners, i d’uns altres que posen en dubte l’objectivitat d’aquest procés. Volem saber fins a quin punt s’han obstaculitzat la tramitació en casos de matrimoni homosexuals, i quines mesures ha adoptat la diplomàcia espanyola en aquests casos, com a país avantguardista en els drets LGTBI+, no podem consentir cap tipus de discriminació per aquests fets, i el per què de la negativa del cònsol espanyol a signar únicament en un cas de dos pares homes.”

(Imatge d´arxiu)

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací