Els empresaris valencians demanen un pacte d’estat per l’educació

278

Actualitat Diària

El sistema educatiu espanyol compta amb un volum de recursos econòmics relativament elevat que permet mantenir una ràtio d’alumnes per professor similar a la de la resta de països desenvolupats. A més, garanteix plenament l’accés a l’ensenyament obligatori i fa possible, encara que de manera més limitada, l’accés a la no obligatòria. En l’actualitat, forma aproximadament a 9,5 milions d’alumnes, la qual cosa representa un creixement del 9,8% respecte a principis de segle.
No obstant això, l’educació a Espanya mostra importants febleses en aspectes com el percentatge elevat de repetidors (el 31% dels estudiants de 15 anys ha repetit algun curs enfront del 12% de la mitjana de l’OCDE) i d’abandó educatiu primerenc (17,9% enfront de 10,6% a la UE), així com, a igualtat d’estudis completats, nivells de competències menors en comparació amb altres països desenvolupats, com en el cas dels idiomes i competències digitals. Són dades que es reflecteixen en l’informe El compromís dels empresaris amb l’educació: situació actual i reptes de futur, que avui ha presentat l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) i que ha estat elaborat pels investigadors del Ivie Lorenzo Serrano i José Ramos, amb la col·laboració dels tècnics també del Ivie Ángel Soler i Héctor García.
El document inclou els resultats d’una enquesta dirigida a empresaris de tot el país, l’objectiu del qual és analitzar la visió empresarial sobre les febleses i fortaleses del sistema educatiu, així com els possibles desajustaments entre les competències adquirides durant el període formatiu i les esperades posteriorment en el món laboral. El 53,5% de les empreses enquestades considera que el model educatiu espanyol respon a les necessitats de la seva empresa, però amb algunes limitacions, mentre que un 40,8% considera que no respon a les seves necessitats i solo per a un 5,7% compleix amb les seves expectatives.
Segons les enquestes realitzades en aquest treball de camp entre les empreses, les competències més rellevants per a l’ocupabilitat són la cultura de l’esforç, tenacitat i motivació en el treball, així com el compromís ètic, ja que obtenen la màxima puntuació, 8,8 sobre un total de 10. També es destaca la importància de la proactividad, les habilitats socials per a treballar en equip i l’orientació a la qualitat.
No obstant això, és precisament en aquestes competències transversals en les quals, segons les enquestes realitzades, el sistema educatiu presenta majors manques relatives.
L’estudi destina també un apartat a analitzar els riscos de la digitalització en el mercat de treball, ja que la probabilitat estimada d’automatització de l’ocupació en els pròxims 20 anys supera el 50% en el cas d’Espanya. Per al 72% dels enquestats el principal repte del model educatiu espanyol per als pròxims deu anys serà preparar-se per a formar els nous llocs de treball que es crearan. En segon lloc, se situa la digitalització, que preocupa el 69,4% de les empreses consultades i que obligarà a transformar el procés d’ensenyament i exigirà noves competències també per part del professorat.
A més d’afavorir les competències transversals i de millorar la formació en competències digitals, els empresaris opinen que s’hauria d’apostar més fermament per la Formació Professional Dual, així com per impulsar les pràctiques formatives més flexibles i des d’una edat més primerenca. Els enquestats reclamen també una major proximitat dels estudis de postgrau a la pràctica professional de les empreses.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací