El TSJCV anul·la per discriminatori l’acomiadament d’una víctima de violència de gènere

718

Actualitat Diària

La Sala social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha declarat nul per discriminatori l’acomiadament d’una víctima de violència de gènere, acordat per l’administrador de l’empresa, que era la seva exparella, després que un jutjat li condemnés per maltractar-la i li imposés una ordre d’allunyament i prohibició de comunicació.

Els magistrats de l’Alt Tribunal autonòmic consideren que la decisió de la mercantil, dedicada a l’activitat d’instal·lació de fusteria, vulnera l’article 14 de la Constitució Espanyola, que prohibeix la discriminació per raó de sexe.

La dona va ser acomiadada el 17 de maig de 2019, 11 dies després que el Jutjat de Violència sobre la Dona de Torrevella condemnés al seu ex company sentimental i administrador de l’empresa en la qual treballava com a administrativa per un delicte de maltractaments a, entre altres penes, la prohibició de comunicar-se i aproximar-se a ella a menys de 300 metres durant dos anys.

En la carta on es comunicava el cessament, l’adreça de la mercantil va adduir precisament aquesta condemna i la “impossibilitat” que la treballadora pogués “complir amb el seu lloc de treball”.

Un jutjat social d’Elx va dictar sentència al setembre de 2020 i va declarar l’acomiadament improcedent. No obstant això, la Sala social del TSJCV ha estimat ara parcialment un recurs de suplicació de l’empleada, ha declarat nul l’acomiadament i ha condemnat a l’empresa a readmetre-la en les mateixes condicions que regien abans de l’extinció del contracte.

“La impossibilitat d’acompliment del treball al·legada per l’empresa es torna en causa irreal, perquè davant la mesura d’allunyament que es va imposar a l’empresari degué adoptar-se si escau quantes mesures estimés necessàries per a continuar amb la protecció de la víctima”, argumenten els magistrats.

La Sala considera que l’acomiadament “és clarament discriminatori” perquè “sanciona i castiga de nou la víctima de violència de gènere, condició que només pot recaure sobre la dona, respecte a la que no s’ha acordat cap mesura restrictiva en l’àmbit penal”.

“Enfront d’una sentència condemnatòria de l’agressor, administrador de la societat (…), s’adopta una mesura clarament perjudicial per a la treballadora, dona, en detriment de la posició de l’empresari, que manté intacta la seva posició en la jerarquia empresarial, sense adoptar-se cap mesura enfront del mateix”, precisen els magistrats.

La sentència, que pot ser recorreguda en cassació per a la unificació de doctrina, estableix que la mercantil degué adoptar “quantes mesures estimés necessàries per a continuar amb la protecció de la víctima”, màximament quan el condemnat per l’agressió “se situa també en el cercle laboral” de la treballadora afectada.

El Tribunal condemna a l’empresa a abonar a l’empleada tots els salaris deixats de percebre des de la data del cessament fins a la seva readmissió, així com a indemnitzar-la amb 6.250 euros per una vulneració del seu dret fonamental a la igualtat per raó de sexe.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací