El flamenc entre gèneres de Manuel Liñán en Dansa València

520

Actualitat Diària

Després de la cancel·lació al mes de març per motius de la pandèmia, Dansa València, el festival de l’Institut Valencià de Cultura, torna a posar-se en dansa del 7 al 15 de novembre. L’organització del festival ha aconseguit mantindre quasi tota la programació que tenia prevista per a aquesta edició.

En aquesta edició, les singularitats territorials es converteixen en l’eix temàtic en què se circumscriu una diversitat de maneres d’expressió. “La dansa és universal, certament, perquè està protagonitzada pel cos i el moviment, però els territoris d’origen introdueixen òptiques diverses, singulars. Una nova articulació del moviment i les identitats”, assenyala Mar Jiménez, directora artística de Dansa València.

Una de les novetats que porta el festival en la seua edició de novembre és el muntatge ‘¡Viva!’ de Manuel Liñán, guanyador del Premi Max del Públic 2020 i convertit en una de les revelacions de la temporada que es podrà veure el dijous 12 de novembre, a les 21.30 hores, al Teatre Principal de València.

El títol és ja una declaració de principis. “Es refereix tant a l’exploració del nostre costat femení com al crit de guerra en tindre la valentia d’afrontar-lo”, ha apuntat Liñán. ‘¡Viva!’ és, en paraules del ‘bailaor’, director i coreògraf granadí “un crit a la llibertat de la transformació, que no sempre implica una manera d’emmascarar-se, sinó més prompte de nuesa”.

“Volíem desafiar els rols” assenyala el coreògraf. Set ‘bailaors’ sobre les taules, amb el vestit i els moviments que s’atribueixen a les ‘bailaores’. Així va començar el desenvolupament d’un espectacle que la companyia va acollir des del primer moment com una cosa molt especial i personal.

‘¡Viva!’ naix de la memòria de la infància de Liñán, Premi Nacional de Dansa 2017. D’aquells anys en què es tancava en la seua habitació, es vestia amb la falda de sa mare i ballava d’amagat.

Ara, el ‘bailaor’ i coreògraf s’enfronta sobre els escenaris a les regles socials i artístiques que imposen que l’artista haja de manifestar-se segons el seu gènere i converteix aquest espectacle en una celebració de la pluralitat del ball i del moviment.

El festival a més, oferirà una mostra representativa de la cartografia de l’ecosistema coreogràfic valencià amb muntatges de Vicente Arlandis, Titoyaya Danza, OtraDanza, Inka Romaní, Ángela Verdugo, Dunatacà entre altres.

Sense oblidar el  pròleg  ‘Moviments urbans’, el festival en aquesta edició es transforma en un espai més obert, col·lectiu i de ciutat. ‘Moviments urbans’, una proposta de la Delegació d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, és un passeig per a redescobrir la ciutat des de la dansa de Fil d’Arena, Ertza, Mariantònia Oliver i Colectivo La Majara, entre altres.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací