El Consell finanança com a projecte d’excel·lència el realitzar per un equip de l’UJI

754

Actualitat Diària

El Consell de la Generalitat Valenciana ha concedit al projecte «Detecció del SARS-CoV-2 en aerosol atmosfèric en ambients interiors com a eina d’avaluació de mesures sanitàries de prevenció i d’alerta de la transmissió de la Covid-19», liderat per la investigadora del programa GenT de la Generalitat Juana Mari Delgado en el Departament de Medicina de l’UJI, una subvenció, de les cinc atorgades, de prop de dos-cents mil euros, que es suma a l’ajuda concedida en la competitiva convocatòria de la Fundació BBVA sobre la pandèmia.

L’organisme autonòmic de la Comunitat Valenciana ha aprovat un decret de concessió directa de subvencions de caràcter excepcional, destinades a entitats que disposen de projectes d’investigació d’excel·lència per a l’anticipació i l’adaptació a situacions derivades de la COVID-19. La finalitat de la iniciativa és el finançament de projectes d’R+D d’excel·lència de caràcter estratègic que permeta a les administracions públiques disposar dels millors instruments per a la lluita contra el coronavirus.

Sota la direcció de la investigadora castellonenca, un equip multidisciplinari d’experts i expertes en epidemiologia ambiental, qualitat de l’aire i microbiologia integrat per les universitats de Castelló, València i Elx, la Fundació FISABIO i la Direcció de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la GVA investiga la detecció i quantificació de càrrega genètica del virus SARS-CoV-2 en mostres d’aerosol atmosfèric facilitades pel Servei de Qualitat de l’Aire-GVA amb «el propòsit de desenvolupar una eina de detecció precoç de futurs episodis de COVID-19 que servisca per prendre mesures ràpidament per evitar la transmisió de contagis» explica Delgado.

L’objectiu és explorar i explotar el desfasament entre la incubació del virus i el pic d’infectivitat associat a aspiració de partícules virals i la presència de símptomes, per a proposar una xarxa d’alerta que facilite el disseny de plans d’emergència i de mesures d’actuació per reduir l’impacte de futurs episodis de COVID-19 en el benestar de la població i l’economia. L’estudi es realitza en quatre àmbits interiors d’ús i interés públic: MetroValència, espais universitaris i sanitaris i residències d’atenció a persones majors.

L’equip d’investigació està format per Juana Maria Delgado, del grup d’Epidemiologia Perinatal, Salut Ambiental i Investigació Clínica de l’UJI; el catedràtic Vicente J. Esteve Cano (UJI) i les investigadores Ana Esplugues (UV) i Nuria Galindo (UMH) que conformen el comité assessor científic de qualitat de l’aire; les investigadores de l’UJI Rosa de Llanos, Manuela Barneo i Paula Carrasco com a expertes en Microbiologia; i els investigadors Marisa Reblagliato (UJI), Juan Bautista Bellido (UJI); Maria Luisa Estarlich (UV), Ferran Ballester (UV) i Carmen Iñíguez (UV), que conformen el comité assessor científic d’epidemiologia ambiental.

Una distingida trajectòria investigadora

La responsable del projecte, Juana Maria Delgado Saborit, s’ha incorporat recentment a l’UJI com a investigadora distingida del pla GenT de la Generalitat Valenciana. Treballa en el camp de l’epidemiologia dels efectes tòxics en la salut de les persones de la contaminació ambiental i col·labora amb altres centres. Ha sigut investigadora i docent en la University of Birmingham i en ISGlobal i ha aconseguit més d’un milió d’euros com a investigadora principal.

És experta en estudis d’avaluació de l’exposició a contaminants atmosfèrics i la seua aplicació en estudis epidemiològics utilitzant la geoestadística, l’epidemiologia ambiental, els biomarcadors i l’intel·ligència artificial per a avaluar efectes de factors ambientals en salut. Ha rebut 4 premis de recerca. Recentment, va recollir la distinció al mèrit científic de la GVA en 2020 com a representant de les científiques i científics que desenvolupen investigació per a lluitar contra el COVID-19. Ha participat en 15 projectes de recerca nacionals i internacionals i es autora de 51 articles en revistes indexades i 5 capítols en llibres, incloent 2 capítols en les Directrius de Qualitat de l’Aire Interior publicat per l’Organització Mundial de la Salut.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací