El Centre d’Interpretació de la Línia XYZ obri a Almenara per tal de promoure el turisme

361

Actualitat Diària

Almenara ha inaugurat aquesta vesprada el Centre d’Interpretació de la Línia XYZ en els Estanys. Aquest centre s’hi ha creat amb la intenció de rememorar un passat, el de la infraestructura que arrenca en la Gola de la Llosa i arriba fins a Santa Cruz de Moya. Dins la memòria històrica, aquesta infraestructura té un paper molt important en la Guerra Civil. No obstant això, altre motiu pel qual s’hi ha potenciat el projecte no és altre que el turisme de la localitat. Almenara busca un nou atractiu a la zona natural única dels Estanys i també, busca combatre la desestacionalització del turisme. La visita es complementarà amb rutes guiades gratuïtes, que partiran des del Centre d’Interpretació durant l’estiu cada dissabte a partir de les 9:00 hores del matí.

centre interpretacio 8

L’acte inaugural ha comptat amb la presència de l’alcaldessa d’Almenara, Estíbaliz Pérez, el Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer i també altres autoritats, com ara, l’alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tania Baños o l’alcalde de Suera, i, el pròxim president de la Diputació, Josep Pasqual Martí. Ha sigut la Generalitat Valenciana qui ha finançat, de forma íntegra el projecte. Així doncs, a l’acte, l’alcaldessa ha assenyalat que espera que el Centre d’Interpretació es convertisca en una crida per al turisme, per poder “dur a terme paquets turísics comarcals, desestacionalitzar el turisme i fomentar les visites als Estanys”.Tot el projecte també ha sigut possible gràcies al Consorci del Pacte Comarcal per l’Ocupació de la Plana Baixa i per la seua aposta turística conjunta per als municipis del litoral sud.

L’alcaldessa ha afirmat que espera que el nou govern de la Diputació aposte pels plans de governança com fan a “València o a Alacant” i continúa Estíbaliz Pérez: “Per a continuar el desenvolupament d’aquests projectes, cosa que, fins al moment, no s’hi havien realitzat”. Per la seua banda, Francesc Colomer també ha destacat la importància del turisme, però també de tindre memòria. Així doncs, ha reivindicat el dret al turisme, a conéixer, a saber i a visitar, però, recalca el secretari autonòmic: “Aquesta línia XYZ involucra 42 municipis, 5 comarques. Ha de saber-se què va passar, com es va vertebrar el territori i saber perquè va morir ací la gent, cosa que no hem de perdre mai de vista, però també, que ens porte esperança”.

centre interpretacio 5

Per aquest fil també ha continuat l’alcaldessa i ha assenyalat: “No podem oblidar-nos del que va passar, de saber què va succeir. És important que tots recorden el que va passar, que es tinga en compte per a que no torne a succeir”. A més a més, Estíbaliz Pérez també s’hi ha compromés a “tornar apostant i invertint en memòria històrica i en el nostre patrimoni”. Finalment, l’alcaldessa ha agraït la col·laboració de la Generalitat. A més a més, també ha recordat a Lara Cardona, historiadora i Nel·lo Navarro, periodista i editor de Trencatimons Editorial per la seua idea i aposta pel Centre d’Interpretació de la XYZ, ja que van ser ells qui van dissenyar el projecte que hui ha vist la llum.

El Centre d’Interpretació de la Lcentre interpretacio 4ínia XYZ està dividit en tres temàtiques interrelacionades: la primera, basada en el context històric del conflicte; la segona explica la raó per la qual  es va construir aquesta línia defensiva i la tercera, aborda la participació i repercussió social del projecte. També s’hi han construït panells informatius i explicatius del que suposa la Línia XYZ, així com diversos articles militars i de l’època. També es trobaran imatges diverses i una ortofoto de tota la línia des dela Gola de la Llosa fins a la Muntanya del Castell d’Almenara amb maquetes dels punts clau, on, a més, es poden visionar llegint codis QR a través del telèfon.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací