El 6% dels valencians reconeix haver-se fet alguna volta un ‘selfie’ mentre conduia

279
Los valencianos, los que más tiempo dedican al móvil

Actualitat Diària

En 2007, Apple va comercialitzar l’iPhone, i un any després, Google va llançar el sistema Android; una competència que, més d’una dècada després, ha consolidat al Telèfon intel·ligent com el dispositiu tecnològic per excel·lència del segle XXI. De fet, el ‘telèfon intel·ligent’ ha transformat la forma de relacionar-se i els hàbits de consum de la població mundial, aconseguint la penetració comercial més ràpida de la història, especialment a Espanya, on el percentatge de població que els utilitzen es troba entre els més alts del món. De fet, 29 milions d’espanyols posseeix almenys un d’aquests telèfons, l’ús dels quals s’estén ja a tots els àmbits, incloent alguns indeguts, com la conducció.

L’estudi ‘Telèfons intel·ligents: l’impacte de l’addicció al mòbil en els accidents de trànsit’, realitzat per la Fundació Línia Directa en col·laboració amb l’Institut Universitari d’Investigació de Trànsit i Seguretat Viària de la Universitat de València (INTRAS), ha fet saltar totes les alarmes. L’informe, que estima per primera vegada el número de morts i d’accidents deguts a l’ús indegut del mòbil, conclou que aquest mal hàbit hauria pogut causar la mort de 390 persones a l’any.

Aquestes xifres converteixen l’ús del Telèfon intel·ligent en una de les principals causes de mortalitat en carretera, a l’altura de l’excés de velocitat o del consum d’alcohol. De fet, la distracció amb el mòbil causaria cada any més del 20% del total dels morts en accident de trànsit i quasi 8.000 accidents amb víctimes.

Malgrat les campanyes de sensibilització, l’ús del mòbil entre els automobilistes està més estés del que es cree. De fet, 13 milions de conductors, és a dir, un de cada dos, asseguren utilitzar el mòbil mentre porten el vehicle i uns 600.000 es veuen a si mateixos com a ‘autèntics addictes al mòbil”’i reconeixen “que no poden deixar de mirar-lo” mentre estan al volant. A la Comunitat Valenciana, el problema sembla ser greu, ja que el 42% dels conductors utilitza el mòbil mentre condueixen, encara que menys que a nivell nacional, on aqueix percentatge és del 48%.

L’informe, que es completa amb més de 1.700 entrevistes a conductors, aporta una altra dada preocupant: 175.000 automobilistes valencians (6%), admeten haver-se fet “selfies” conduint, un percentatge lleugerament inferior al 7% de la mitjana d’Espanya. A nivell nacional, 2,3 milions (9%) asseguren haver interactuat en Xarxes Socials mentre conduïen i quasi 10 milions confessen posar missatges en WhatsApp estant al volant (37%).

Accidents d’una gran violència 

Els accidents amb presència del mòbil solen consistir en eixides de via i abastos posteriors i estan protagonitzats, sobretot, per conductors que viatgen sols, en turismes (75%), a l’inici i final de la setmana laboral i en condicions meteorològiques i de circulació bones (91% i 66%, respectivament). En anar distrets amb el mòbil aquests accidents poden ser d’una gran violència, ja que no hi ha capacitat per a apreciar els obstacles i no es veu vindre el perill.

Quant al perfil del conductor que sol utilitzar el Telèfon intel·ligent mentre es troba al volant, sol ser un jove de 18 a 24 anys que l’utilitza sobretot en semàfors, embossos i quan estima que “la via és segura”. Preguntats per la raó d’usar i mirar el mòbil mentre condueixen, els espanyols diuen que és per a veure “si tenen una cosa urgent”, seguida per “motius laborals”, per “costum” i per “avorriment”.

Els espanyols no semblen encara ser del tot conscients de la gravetat de la situació. El 38% tolera que el conductor parle pel mòbil sense mans lliures; més del 9% creu que parlar pel mòbil “no afecta a la conducció” i fins i tot quasi el 6% creu que les xifres d’accidentalitat per usar indegudament en el mòbil són inventades.

El 42% dels valencians està “enganxat” al mòbil

Per CCAA, els automobilistes de Múrcia, Galícia i Madrid admeten un major ús del Telèfon intel·ligent mentre condueixen, mentre que els d’Astúries, Extremadura i La Rioja són els que menys ho fan. La Comunitat Valenciana se situa també per davall de la mitjana nacional.

L’estudi de la Fundació Línia Directa també ha detectat un alt grau de desconeixement entre els conductors espanyols. En el cas de la Comunitat, el 38% dels conductors valencians ignora què està permés fer amb un Telèfon intel·ligent quan es condueix, 2 punts per davall de la mitjana dels conductors espanyols (40%). A nivell nacional, quasi 320.000 creuen que està permés parlar sense mans lliures quan es porta el cotxe i el 80% desconeix les quanties de les sancions.

En els últims 5 anys s’han imposat quasi un milió de multes per aquest motiu i s’han perdut al voltant de 2,8 milions de punts en el carnet, registrant-se un increment del 13,2% en els dos últims anys

Per a acabar amb aquest problema de seguretat viària, els espanyols són partidaris de considerar l’ús del mòbil com un delicte si es produeix un accident per la seua utilització (89%). Altres propostes són realitzar controls específics de policia (87%), apostar per la retirada del permís de conduir per reincidència (86%) i realitzar cursos específics contra l’addicció al mòbil (84%).

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací