Economia finança una plataforma perquè les empreses inicien el procés de digitalització

430

Actualitat Diària

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través del Ivace, ha finançat amb 481.675 euros una plataforma de fabricació intel·ligent que permet a les empreses disposar, en tan sols dues setmanes, de dades fiables per a iniciar el procés de digitalització en els seus processos productius.

El conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, acompanyat de la directora general del Ivace, Júlia Company, ha assistit a la presentació del demostrador Plasma, desenvolupat per l’Institut Técnológico Metalmecánico, Moble, Fusta, Embalatge i Afins (Aidimme) per a un abast inicial de 470 empreses de la Comunitat.

Per al conseller, “es tracta d’una recerca enfocada a l’ús de tecnologies d’avantguarda de la qual es pot beneficiar qualsevol empresa sense distinció de la grandària”.

Segons Climent, “l’impuls que des de la Conselleria d’Economia i el Ivace volem imprimir a aquestes iniciatives és inequívocament necessari per a la renovació dels processos de fabricació de les empreses, la regeneració del nostre teixit productiu i l’obertura cap a nous conceptes de producció que ajudi a aconseguir una societat i entorns més sostenibles i justos”.

Plasma: tres línies de recerca

La plataforma de fabricació intel·ligent Plasma consta d’una línia fixa situada en Aidimme enfocada a la personalització del producte i la flexibilitat en els processos de producció de forma ordenada i progressiva.

També inclou dos demostradors portàtils que incorporen tecnologia de robòtica col·laborativa i de monitoratge de processos que permet a les empreses, en les seves pròpies instal·lacions, realitzar una anàlisi del procés de producció mitjançant la recollida massiva de dades per a evitar errors i millorar l’eficiència i iniciar així el disseny de digitalització per a la fabricació intel·ligent.

La fabricació additiva per impressió 3D, la visió artificial per al control de qualitat o la realitat augmentada d’assistència al muntatge de peces són unes altres de les tecnologies incorporades al sistema, preparat per al control remot a través del ‘núvol’ i la seva integració en el programa de planificació de l’empresa.

Per al president de Aidimme, Fernando Saludes, aquestes tecnologies són “impulsores d’un nou escenari, més eficient, més respectuós amb el medi ambient per la seva eficàcia i reducció del consum energètic, i més amable amb les persones”.

Plasma s’ha validat sobre casos reals i ha començat la seva marxa per a la seva instal·lació en empreses del sector de la fusta, moble i metalmecánico, independentment de la seva grandària, procés o producte i s’anirà incorporant progressivament a altres indústries.

Segons els resultats de Aidimme, obtinguts sobre casos reals, les tecnologies amb major projecció actualment en les empreses són la robòtica, l’anàlisi i millora dels processos a partir de la recopilació massiva de dades, i la integració d’aplicacions que facilitin la comunicació entre els processos de gestió i les màquines.

Amb la plataforma Plasma “podem avaluar en poc temps la viabilitat d’un procés de transformació digital i quantificar la inversió necessària, amb un període d’amortització que es mou en el curt termini, d’1 a 3 anys, en els sectors analitzats i depenent del procés”, ha explicat el responsable de Desenvolupament Industrial i Desenvolupament de Producte de Aidimme, José Luis Sánchez.

Més ajuda als centres tecnològics

Climent ha agraït als instituts tecnològics “l’important paper que han jugat des del principi de la pandèmia en la reorientació i desenvolupament de productes i solucions per a les empreses en benefici de la societat”.

Durant la seva intervenció, el conseller ha assenyalat que dins dels pressupost del Ivace per a l’exercici de 2021, la partida per als centres tecnològics ascendeix a 50,9 milions d’euros, 3 milions més que en 2020.

“Una ajuda -ha destacat el conseller- que en els últims cinc anys s’ha incrementat en un 108% passant de 24,5 milions d’euros a 50,9 milions.

A la demostració de la plataforma Plasma també han assistit responsables tècnics de la iniciativa, el president de la Federació Valenciana d’Empresaris de la Construcció ( FEVEC) Francisco Zamora, i els secretaris generals de les patronals Fevama (Federació Empresarial de la Fusta i Moble de la Comunitat Valenciana) Femeval (Federació Empresarial Metal·lúrgica de la Comunitat Valenciana) i Fempa (Federació d’Empresaris del Metall de la Comunitat Valenciana) Rafael Pérez, Alejandro Soliveres, i Luis Rodríguez, respectivament, als qui el conseller també ha agraït el seu esforç en la transferència dels resultats de recerca a les empreses.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací