Early Music Morella acull un concert de Pablo Márquez amb l’orgue de Turull de l’Arxiprestal de Santa Maria

886

La participació del públic ha estat elevada en tots els concerts i activitats del festival

Actualitat Diària

Early Music Morella arriba avui al seu equador amb el concert que oferirà Pablo Márquez amb el programa Al so de trompetes a l’Església Arxiprestal de Santa Maria. La VIII Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, prossegueix aquests dies en diverses ubicacions històriques de la ciutat de Morella (Castelló) el projecte artístic, pedagògic i social que desenvolupa del 19 al 25 de juliol.

Márquez tocarà, a les 20.00 hores, l’orgue de la Basílica que va construir Francesc Turull a principis del segle XVIII i va restaurar Ricardo Miravet des de 1987 a 1995. Aquest instrument, sotmès a una intensa i posterior restauració externa de les seves policromies i pintures a partir del 2016, té tres cossos, 3.963 tubs i és un dels més importants de la Comunitat Valenciana i de l’antiga Corona d’Aragó.

El músic valencià, organista de la Catedral de València i catedràtic de clavecí del Conservatori Superior de València, posseeix diversos premis d’interpretació i composició, ha donat concerts a Europa, EUA i Japó com solista i amb importants agrupacions cambrístiques i orquestrals. El 2012 va crear el duo Concerttante a Quattro amb Atsuko Takano i el 2017 l’ensemble The Cabanilles Consort, especialitzat en música antiga.

Aziz Samsaoui, Silke G. Schulze i Eduard Navarro actuaran amb El retorn del Déu Pan al Saló Gòtic de l’Ajuntament el dimarts 23 a les 20.00 hores. Els intèrprets abordaran un concert instrumental amb cantigas, estampides, danses medievals i temes tradicionals grecs, occitans, andalusins …

Cal destacar que aquest any s’ha estrenat l’església de Sant Joan de Morella com a escenari de multitud de concerts del festival. Així, l’Early Music Morella continua la seva activitat amb els concerts en les diferents localitzacions de la ciutat que han donat cabuda a un gran públic cada dia.

Samsaoui, Schulze i Navarro

Samsaoui és un multiinstrumentista que aborda diversos repertoris al voltant de la música antiga, ètnica i d’estil tradicional. El músic marroquí, intèrpret de violí, llaüt, ud, rebava, viola, saltiri i kanun, ha col·laborat amb nombrosos grups i artistes com Cinc Segles, Alia música, Capella de Ministrers, Estampie, Dufay collective, Michael Nyman & Orquestra Chekara, Enrique Morente i L’Ham de Foc, entre altres. Ha enregistrat diversos programes amb TVE, Canal Sud, Televisió Extremeña i RNE i realitza i col·labora en diversos festivals i cicles musicals de prestigi a Jaén, Santander, Canàries, Portugal, Bulgària, Malta, Estònia …

Schulze ha estudiat flauta dolça, baixada, xeremia, flauta de tres forats i tambor en els conservatoris de Bremen, Brussel·les, Basilea i Lió. La intèrpret alemanya ha tocat amb diversos ensembles i orquestres com Weserrenaissance, Orquestra Barroca de la Unió Europea, Cantar Lontano, La Grand Chapelle, La Morra i en les seves pròpies formacions (Quidni, Vuenv i Mandrágora) en concerts a Europa, Amèrica i Àsia.

Navarro ha estudiat llaüt, mandolina, violí, dolçaina i altres instruments de vent i corda. En la seva llarga trajectòria artística ha col·laborat amb grups folk, música tradicional, ètnica i música històrica com L’Ham de Foc, Mara Aranda i Solatge, Miquel Gil, Capella de Ministrers, Al Tall i Josep Aparicio Apa, entre d’altres. En la vessant pedagògica desenvolupa la seva tasca acadèmica com a professor en diferents projectes musicals a Llíria, Paterna i Muro.

García de Pau i Mara Aranda

Dimecres prosseguiran els concerts de prestigioses formacions artístiques i intèrprets amb diversos programes: Ad Libitum i el Cor Early Music Morella, sota la direcció de Marc García de Pau, amb Y una (B)orgia sonora, i Mara Aranda amb Dones d’aigua . En l’últim dia, actuaran els alumnes de l’Acadèmia amb Bassa Capella (cant, polifonia, viola de mà, guitarres i violes) i, finalment, La dansa de la mort (cant gregorià, polifonia, mediterrani, coral, percussió i la participació de la Colla de Música Tradicional i l’espectacle dels Dimonis de Morella) clausurarà el festival el dijous 25.

Early Music Morella és una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional. Per aquest esdeveniment cultural ja han passat Capella de Ministrers, Pablo Márquez, Atsuko Takano, Eduardo Egüez, i Delia Agúndez, Toni Aparisi, Carles Magraner & Robert Cases.

Cursos i conferències

Els cursos de l’Acadèmia prossegueixen en aquesta setmana en què Early Music Morella desenvolupa un projecte pedagògic en el qual s’imparteixen diverses iniciatives formatives al voltant del cant gregorià, cant medieval, cant renaixentista i barroc, cor i direcció coral, orgue i clavicordi, taller de ministrers, violes, guitarra, flautes, música tradicional, dansa i tallers de música antiga per a nens.

Paloma Gutiérrez del Rierol impartirà l’última conferència, Imatge i so del Apocalipisis en l’Edat Mitjana, que girarà al voltant del 600 aniversari de la mort de Sant Vicent Ferrer al Saló Gòtic de l’Ajuntament, avui a les 18.30 hores. Amb anterioritat es van realitzar altres ponències a càrrec de Maricarmen Gómez Muntané, Toni Aparisi i Francesc Villanueva.

Early Music Morella compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Generalitat Valenciana, Turisme Comunitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV), Obra Social La Caixa, Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Cefire Artístic de Castelló, Diputació de Castelló, Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE), Associació Àmbit i l’Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València (Esmutrad).

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací