‘Cultura online’ reuneix els projectes seleccionats pel Consorci de Museus al Carme

591

Actualitat Diària

El Centre del Carme Cultura Contemporània presenta l’exposició ‘Cultura online’ que reuneix els 100 projectes seleccionats en la convocatòria #CMCVaCasa del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, en què s’impulsa el desenvolupament d’una cultura híbrida, entre el virtual i el presencial, com a escenari de futur per a les arts.

L’entitat museística va llançar aquesta convocatòria el passat mes d’abril, durant el confinament, amb l’objectiu de donar suport al sector de les arts visuals i fer front als efectes de paralització d’activitat cultural per la COVID-19.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont i la comissària del projecte, Nuria Blaya, han presentat aquest matí la mostra, acompanyats per alguns dels artistes representats.

Durant la presentació, el Consorci de Museus ha aprofitat per a presentar una aplicació dissenyada específicament per a aquesta exposició, CSR (Safe Culture Revolution), que permet el desenvolupament d’obres interactives sense necessitat de contacte físic, mitjançant un sensor de reconeixement del moviment. L’aplicació, que busca revolucionar l’àmbit de la cultura segura, utilitza tecnologia basada en jocs de realitat virtual i funciona com una interfície entre els públics i l’obra.

A la Sala 2 del Centre del Carme s’han col·locat sis dispositius que permeten als públics seleccionar, mitjançant aquesta aplicació, cada un dels 100 projectes, classificats pels deu eixos temàtics en què s’organitza l’exposició.

Més de 700 propostes es van presentar a aquesta convocatòria que pretén potenciar la divulgació de les arts visuals en sentit ampli. Un jurat compost per persones de prestigi reconegut en el camp de les arts van seleccionar el centenar de propostes que hui es poden veure en aquesta exposició i que, al llarg de sis mesos, s’han estudiat i treballat per a compondre una plataforma digital des de la qual es promou el coneixement en la cultura contemporània i mostra la riquesa artística valenciana.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga ha assenyalat “la intensa labor desenvolupada per la Generalitat per a reactivar el sector cultural davant de la crisi generada per la COVID-19, en la qual s’emmarca aquesta convocatòria del Consorci de Museus” i ha destacat “la implicació i el treball realitzat per tot l’equip de l’entitat museística, des d’administració i coordinació fins a difusió, per a gestionar un projecte d’aquest volum amb cent propostes artístiques i donar-li la rellevància i l’espai que mereixen”.

Per la seua banda, el director del Consorci de Museus ha destacat que “‘Cultura online’ reuneix propostes de professionals de diversos àmbits que convergeixen en el camp de les arts visuals i la videocreació, alguns d’ells amb treballs específicament digitals i altres que s’han adaptat al mitjà, la qual cosa ens demostra la infinitat de possibilitats que l’entorn virtual pot oferir a la cultura”.

En aquest sentit el Pérez Pont ha recordat que “ens trobem davant d’una mostra que, igual que l’exposició ‘Des de la meua finestra’, es va gestar en un moment molt delicat en què estàvem confinats. Des d’aleshores, al Centre del Carme hem tractat de conjugar l’activitat presencial amb la virtual i hui dia disposem de les eines necessàries per a portar el presencial cap al virtual però també a l’inrevés, i d’aquesta manera es genera un escenari híbrid en què la cultura es desenvolupa, perquè aquesta pandèmia ha demostrat que sense cultura nostra vida no és igual”.

A través de formats i llenguatges diversos i nous, tant des del punt de vista estètic com conceptual, ‘Cultura online’ ofereix reflexions que tracten de despertar la consciència o l’emoció.

Segons Nuria Blaya “hi ha obres experimentals i interdisciplinaris que permeten conéixer noves propostes artístiques, i en molts casos, visions reals o fictícies inspirades en la pandèmia i el confinament” i ha afegit que “és precisament aquesta diversitat de mirades, llenguatges i disciplines, la que articula el projecte en els deu eixos conceptuals a través dels quals es difondran els resultats de la convocatòria”.

Els eixos són ‘Des del confinament. Paradigmes. Visions. Emocions’; ‘Més enllà del gènere. Dissidència sexual. Igualtat = diversitat’; ‘Experimentació musical. Paisatges sonors’; ‘Videodansa. Acció poètica’; ‘Consciència ecològica. La naturalesa. Els elements’; ‘Retrats. Autoretrats. Llocs. Objectes. Estrats de memòria’; ‘Documental. Curtmetratge. Nous llenguatges audiovisuals’; ‘Experiències immersives. Metàfores. Evocacions. Reflexions’; ‘Del jo virtual i la comunicació online’ i ‘Arquitectura. Disseny. Il·lustració. Propostes per a una altra era’.

La qualitat i la intensitat dels projectes d’aquestes creadores i creadors revelen la necessitat de continuar impulsant aquesta nova finestra a l’art no solament com a possibilitat per a canalitzar les propostes artístiques, que pot ser clau per al desenvolupament del sector, sinó també com una oportunitat per als públics de reconéixer la riquesa creativa de la Comunitat Valenciana.

Les propostes estan totes disponibles a través de la plataforma web https://culturaonline.consorcimuseus.gva.es i en el perfil específic d’Instagram @culturaonline_cmcv.

Artistes

Els i les artistes que formen part d’aquest projecte són: Aïda Antonino-Queralt, Aitana Carrasco, Pep Carrió i Diego Fermín, Alba Murcia García, Albert Trencadís, Alejandra de la Torre Morejón de Girón, Álex Marco, Alexandra Knie, Almudena Verdés Durá, Amadeo Moscardó Pascual, Ana Raquel Leiva Muñoz, Andrea Ríos Ruiz, Andrés Blasco Ramos. Dr. Truna, Ángel Masip Soriano, Anna Maria Staiano, Associació cultural Hort Art en moviment, Azucena Abril Alonso i Josep Lozano Añón, Bartolomé Ferrando, Carme Ripollés Martínez, Carles Gómez Alemany i Albert Blai, Carlos Peñalver, Carolina Diego Freises, El Hueco (Carolina Fernández, Francisca Soto i Álvaro Martín de Ruedas), Colectivo Viridian (Chiara Sgaramella i Estela de Frutos).

Compañia Otradanza (Asun Noales, Susana Guerrero, Pepe Andreu i Luis Ivars), Damià Jordà Bou, David Trashumante, David Segarra Soler, Edu Comelles, Elena Martí Manzanares, Elías Taño, Elisa Murcia Artengo, El Diluvi, El Pont Cooperativa de Lletres, Eva Inmaculada Rausell Navarro, Froilán Sánchez Caballero, Galería Alba Cabrera: Carme, Galeria Punto: Abel Iglesias, Gema González López, Graham Bell Tornado, Helbeth El Corab Trotta, Hermanos Polo, Ideadestroyingmuros, Inka Romaní Escrivá, Irene Grau, José Luis Miralles Bono, José Torres Vicente, Julia Navarro, Laura Palau Barreda, La Mutua Artística, Las víctimas civiles, Lorena Amorós Blasco, Luna i Panorama de los Insectos, Marc Guardiola Sellés, María Antón Cabot, Màriam Calduch i Ferreres, Marta Espinós Alonso, Maria Gabriela Rivera Lucero, Marla Jacarilla, María Lorenzo Hernández, Marta Negre Gallén, María Sainz Arandia, M Reme Silvestre, M. Victoria Trillo Martinez, Mariola Llúcia Morera i Català, Martín Rey Matesanz, Mercedes Muela Ripoll, Mónica Jover Calvo, Monica Llop, Natalia Griselda Morales, Neuma (Raquel Díaz, Estela Córcoles, Alejandra Villanueva i Anna Pujol), Neus Penya – Roja García, Nico Munuera, No(Dos)3 (Cristina Ghetti i Elia Torrecilla), Nuria Andrés Sáez, Òscar Piera, Pablo Chacón Sanchis, Pablo Esparza Altuna, Patricia Gómez i María Jesús González, Pau Berga, Pedro Faus Ferrer, Raúl Rienbenbauer, Rosell, Meseguer Mayoral, Rubén Tortosa Cuesta, Samuel Hernández Ramírez, Santiago Vilanova, Selen Botto, Sergio Luna i Marta Pina, Sergio Serrano Rovira, Simone Simons y Peter Bosch, Sonia Martínez Navarro, Sonia Megías López, Stefano Scarani, Tania Blanco Rubio, Teresa Tomás, Valiente Verde, Teatres de la llum (Mariola Ponce i Vicent Ortolà), Bressol Produccions (Vicen Pons, Toni Lucas, Lara Vila), Vicente Arlandis Recuerda, Víctor Suárez Ballesteros, Xavier Mollà i Revert.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací