Consum va facturar 2.731,6 milions d’euros en 2018, un 8,45% més

348

Actualitat Diària

La Cooperativa Consum va facturar 2.731,6 milions d’euros en 2018, un 8,45% més que l’exercici anterior. Aquest creixement en vendes representa més de 3 punts percentuals per sobre de la mitjana del sector de la Distribució Alimentària a Espanya, a superfície dinàmica. El creixement a superfície constant (sense les vendes de les obertures) va ser del 5,2%. Els resultats es van situar en 52,2 milions d’euros, un 1% més, per l’ajust de marges per a la millora de la competitivitat, la creació constant d’ocupació, el creixement de la xarxa logística i de supermercats i l’augment de la inversió en innovació, xifra, aquesta última, que ha suposat 15,1 milions d’euros, un 52% més respecte a 2017.

El total d’inversions van aconseguir els 149,3 milions d’euros, un 30% més, destinades a l’obertura de 40 nous supermercats, -14 propis i 26 franquícies Charter-, a la millora de la xarxa comercial (amb 32 reformes i 15 ampliacions), a l’adequació de les instal·lacions logístiques de València (tant a Silla com a Quart de Poblet), així com a processos d’innovació i digitalització. Amb aquestes obertures, Consum va tancar 2018 amb una xarxa de 730 establiments, 447 propis i 283 Charter (571.330 m² de sala de vendes), situats a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Castella-la Manxa, Murcia, Andalusia i Aragó. Per a 2019 té previst obrir 44 supermercats més: 15 propis i 29 Charter.

La Cooperativa manté el 6è lloc del rànquing nacional d’empreses de distribució, pujant un 0,1% la seva quota per superfície, fins al 4,2% del mercat nacional, mentre que la seva quota de mercat per vendes en la seva àrea d’influència se situa en el 15,2%, 1,9 punts percentuals més que l’exercici anterior.

Les persones en el centre: socis treballadors

Consum va crear 999 nous llocs de treball en 2018 fins a aconseguir una plantilla de 15.363 treballadors, dels quals el 72% són dones. El 95,5% de la plantilla gaudeix de la condició de soci, fix o soci en període de prova. Els socis treballadors són propietaris de la Cooperativa i estan implicats en la gestió i en el repartiment de beneficis, la xifra dels quals va aconseguir els 28,4 milions d’euros (2.092 € per soci).

A més, l’activitat de Consum va generar més de 35.700 llocs de treball indirectes, principalment pel creixement de la xarxa de franquícies Charter, els fabricants de marca pròpia i les empreses de transport, manteniment, neteja, seguretat i servei a domicili.

Al febrer de 2018, la Cooperativa va aplicar un augment salarial del 1,5% que va afectar 14.000 treballadors, amb una inversió de més de 4,5 milions d’euros. Els ingressos mitjans del personal operatiu soci ascendeixen a 1.531 € bruts mensuals. A més, a l’octubre de 2018 la Cooperativa va posar en marxa el seu III Pla d’Igualtat 2018-2022 amb el compromís de reduir un 20% la bretxa salarial entre dones i homes en els pròxims 5 anys. Les dones representen el 60% de la direcció dels supermercats i el 30% dels llocs executius i el passat exercici 2 de cada 3 persones promocionades en Consum van ser dones: 268 dels 416.

La Cooperativa va invertir 8,7 milions d’euros en conciliació, un milió més que en 2017, la qual cosa representa 566 euros per treballador. A més, al juliol de 2018 va ampliar a 7 setmanes el permís de paternitat retribuït per naixement, adopció o acolliment, mesura que, actualment, ha tornat a ampliar a 10 setmanes, ja que l’objectiu és establir dues setmanes més del que estipula la llei fins que tots dos permisos, el de maternitat i paternitat, s’equipessin. Així mateix, va tornar a obtenir el certificat Top Employers, per sisè any consecutiu, com una de les millors empreses per a treballar a Espanya i és l’única empresa de distribució amb el certificat d’Empresa Familiarment Responsable. Gràcies al Pla de Conciliació, la Cooperativa ha augmentat la seva productivitat un 8%, reduint la rotació un 18% en l’últim any.

Una experiència de compra diferent

En 2018 els socis-clients s’han beneficiat de descomptes en les seves compres per valor de 40,7 milions d’euros, un 14,3% més que durant l’exercici anterior. La participació en les vendes dels socis-clients ha aconseguit el 78%, la qual cosa posa en relleu la bona acceptació del programa Món Consum. A més, en 2018 es van donar d’alta 242.918 nous soci-clients, fins a superar els 3,3 milions, situant a Consum com la major cooperativa espanyola per nombre de socis.

Consum compta amb més de 15.100 referències, de les quals el 88% són marques líders. Durant 2018 ha continuat ampliant els productes ecològics, així com de la seva marca Consum ECO, fins a aconseguir les 212 referències. També ha continuat ampliant el seu MDD i reformulant la seva composició per a reduir greixos, sal i sucres. A més, la Cooperativa valguda els seus productes de marca pròpia amb els socis-clients, participació que ha superat les 17.600 persones, un 56% més que en l’exercici anterior.

Consum, com a empresa d’economia social, manté el seu compromís amb l’economia local: el 99% de les compres efectuades per la Cooperativa es realitzen a proveïdors nacionals i el 66% a proveïdors de les comunitats autònomes en les quals està present. La Cooperativa treballa cada any a millorar els terminis de pagament d’aquests proveïdors i en 2018 ho ha reduït en un dia, situant-lo en 42 dies.

Compromesos amb l’acció social

En 2018, Consum ha continuat col·laborant amb més de 400 projectes socials en totes les comunitats on està present, aconseguint més de 152.000 persones, amb un valor de 16,7 milions d’euros en projectes de col·laboració solidària, un 12% més que l’exercici anterior, dins de la seva política de responsabilitat social.

Com a part d’aquestes col·laboracions solidàries, la Cooperativa compta amb el Programa Profit de Gestió Responsable d’Aliments, que el passat exercici va donar 6.600 tones d’aliments provinents dels supermercats, plataformes i escoles de frescos, per un valor de 16,6 milions d’euros. En el programa col·laboren més de 1.000 voluntaris de 311 entitats, entre les quals destaquen Càritas, Creu Roja, menjadors socials i Bancs d’Aliments. De tot això es van beneficiar unes 58.000 persones.

Sostenibilitat ambiental 

Consum procura, cada any, que l’augment de la seva activitat no suposi majors efectes sobre l’entorn i per a això va destinar 10,9 milions d’euros a inversions mediambientals. La petjada de carboni de la Cooperativa ha tingut una reducció acumulada del 21,6% des de 2015, fruit de la incorporació de gasos refrigerants de temperatura negativa, alimentada amb CO2 en les noves obertures i supermercats ecoeficients. A més, és l’única empresa de distribució que compta amb verificació externa de la seva petjada de carboni i certificació i registre de la mateixa pel Ministeri d’Agricultura. Actualment, el 100% dels supermercats Consum són ecoeficients.

A aquesta reducció de la petjada de carboni també ha contribuït els projectes logístics TEO i Nodrissa, rebaixant en 5,3 milions els quilòmetres realitzats en 2018, així com la inversió en vehicles ecoeficients (a gas i motor Euro6), fins a les 251 unitats. Des de la implantació del Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica en 2007, Consum ha estalviat més 18 milions d’euros, evitant l’emissió de 40.000 t de CO₂ a l’atmosfera.

En 2018, ha continuat millorant el Projecte Abocat Zero en totes les seves plataformes, valorant el 100% dels residus d’envasos, contenidors i paletes reutilitzables que procedeixen de les plataformes i supermercats. A més, per primera vegada, s’ha pogut valorar el producte orgànic i el combustible sòlid recuperat (CSR) procedent de les plataformes.

Consum aposta per la reducció progressiva dels plàstics i la seva substitució per materials reciclats i reciclables amb menor impacte ambiental. En 2018 s’han incorporat les bosses de compra de paper reciclat en tots els supermercats Consum i Charter, fabricades amb un 30% de paper reciclat i un 70% de paper amb certificat FSC de boscos sostenibles. Actualment, la Cooperativa ha substituït les seves bosses de plàstic porta-compra convencionals per altres realitzades amb més d’un 70% de material reciclat, amb les quals espera estalviar 873 tones de plàstic a l’any. També treballa en altres mesures sostenibles, com una nova bossa que substitueixi a la de ràfia, de plàstic 100% reciclatge, de fabricació nacional.

La Cooperativa també està eliminant progressivament els gots, plats, coberts i palletes de plàstic d’un sol ús, substituint-los per altres compostables, biodegradables i/o reutilitzables. Això suposarà que Consum deixarà de posar en el mercat unes 344 tones de plàstic a l’any.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací