Castelló s’ofereix per acollir a les persones migrants del vaixell ‘Aquarius’

539

L’alcaldessa, Amparo Marco, diu que “cap institució pot romandre impassible davant un drama humanitari”

Actualitat Diària

L’Ajuntament de Castelló s’ha posat a la disposició de la Generalitat Valenciana per a col·laborar en totes les accions necessàries per a acollir als immigrants abandonats en aigües internacionals, entre Itàlia i Malta, a bord del buc ‘Aquarius’, de l’ONG francesa SOS Mediterranée, en el qual viatgen 629 immigrants, dels quals 123 són menors no acompanyats, 11 d’ells xiquets xicotets i set dones embarassades. El Govern d’Espanya ha donat instruccions perquè el port de València aculla als refugiats.

El Govern municipal ha contactat amb Presidència de la Generalitat per a mostrar la solidaritat de Castelló davant el drama humanitari i compartir els recursos d’acolliment de la ciutat. L’alcaldessa, Amparo Marco, ha afirmat que “Castelló és una ciutat solidària, que no pot romandre impassible davant una situació d’emergència internacional en la qual hi ha tantes vides en joc”. El ple de l’Ajuntament va declarar a Castelló com a ciutat refugi.

“En circumstàncies com aquestes és quan s’ha de demostrar que les institucions també tenim ànima i som sensibles davant una tragèdia terrible i injusta”, afegeix Marco. L’alcaldessa ha recordat que “encara que el marc competencial dels ajuntaments és limitat en aquest àmbit, aixó no pot ser un impediment per a donar una solució als problemes que exigeixen una resposta global”. La Regidoria de Benestar Social manté contactes permanents amb l’Administració autonòmica.

El Govern municipal va impulsar en 2015 l’elaboració d’un pla municipal d’acolliment, denominat Castelló Ciutat Refugi, per a recolzar a les persones que des de llavors arriben a la Unió Europea fugint de la gravíssima crisi humanitària que estan patint diferents països, com el cas de Síria, per motius bèl·lics, polítics, econòmics o de privació de drets humans. El pla ha sigut consensuat amb col·lectius i ONG, el Bisbat i Federacions d’Associacions de Veïns per a coordinar la resposta a donar com a ciutat a la crisi de refugiats.

En aquest mateix sentit, la vicesecretària del PSPV-PSOE en la província, Ana Edo, ha mostrat la seua satisfacció per la decisió del President del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, d’autoritzar l’entrada al port de València del vaixell Aquarius que navega pel Mediterráno amb 600 immigrants i refugiats a bord.

Celebra que amb aquest tipus d’accions, ‘Espanya i el País Valencià mostren el seu solidaritat i el seu ferm compromís amb els drets humans’.

Són decisions, diu, que es prenen “per raons humanitàries i per a preservar els drets humans de persones que fugen del fam i de la guerra. Entre els embarcats hi ha 123 menors d’edat”.

Afegix que fets d’aquest tipus posen de manifest que “no tots els governs són iguals i que el nou Consell de Ministres i Ministres té la ferma intenció de recolzar sempre als més desfavorits.”

La dirigent socialista recorda que “inexplicablement, el Govern de Rajoy no va autoritzar en 2016 que la Generalitat Valenciana portara a València un vaixell amb refugiats sirians”.

Avui “per sort per a tots, les coses han canviat i per a bé”.

Per la seua part, l’Executiva de Compromís reunida avui ha mostrat el seu suport unànime a la decisió de l’alcalde de València, Joan Ribó, i de la Vicepresidenta del Consell i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, d’acollir i ajudar a les 629 persones del vaixell ‘Aquarius’ a les quals Itàlia ha negat el seu ajut.

“Estem orgullosos que els també portaveus de Compromís Ribò i Oltra lideren esta acció per a salvar vides d’estes 629 persones rescatades, quan anaven a la deriva en el Mediterrani. El poble valencià sempre hem demostrat ser inclusiu i solidari, per això ha sigut tant important que des de les institucions valencianes s’hagen canalitzat la voluntat d’ajudar presents en la nostra societat”.

Tant el Govern del Botànic com el Govern de la Nau, així com la resta de pobles i ciutats acollidores del nostre territori, han tornat a demostrar que el seu objectiu principal és rescatar persones, posant la gestió pública al servei dels qui més ho necessiten.

La manera de governar de Compromís, posant les persones en el centre de la política, s’ha posat avui més en contraposició amb la dels anteriors governs del PP després de conèixer la sentència del cas Gürtel que acredita el finançament il·legal dels populars valencians.

La direcció de Compromís assegura que “era d’esperar una sentència condemnatòria al Partit Popular per uns fets de dopatge electoral molt clars que venim denunciant des de fa anys. La justícia ha sentenciat que el PP va enganyar i saquejar als valencians i les valencianes per a perpetuar-se en el poder. Ara hi ha que seguir treballant perquè es retornen els diners furtats per esta trama del PP a les arques públiques”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací