Els agricultors valencians critiquen el triomfalisme del ministre dels beneficis sobre l’acord Mercosur

Ava-Asaja demana mesures per a protegir als sectors sensibles com els cítrics i que s'establisquen barreres aranzelàries que equilibren el mercat

792

Ava-Asaja demana mesures per a protegir als sectors sensibles com els cítrics i que s’establisquen barreres aranzelàries que equilibren el mercat

Actualitat Diària

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) considera impropi d’un ministre d’Agricultura realitzar una valoració triomfalista sobre l’acord signat amb els països de Mercosur -l’Argentina, el Brasil, l’Uruguai i Paraguai- quan existeixen sectors productors europeus que es veuran afectats greument, com és el cas del citrícola, l’arrosser i l’apícola. Les importacions d’aquests països a la UE superen amb escreix a les exportacions de productes agroalimentaris europeus a Mercosur. Concretament, en 2018 es van importar 377.350 tones de cítrics, mentre que es van exportar únicament 27.700 tones, entretant en el cas de l’arròs es van importar 377.350 tones i es van exportar solament 5.199 tones.

A més, les condicions econòmiques de producció d’aquests països no són comparables a les quals tenen els productors europeus. Segons un estudi elaborat pel COPA-COGECA, els costos de producció per a un quilo de taronges al Brasil són de 1,6 cèntims, mentre que a Europa el mateix quilo de taronges costa de produir 19,8 cèntims. Als costos també se sumen les limitacions en l’ús de matèries actives, que no són tan estrictes als països de Mercosur com a Europa, per la qual cosa els seus productes no competeixen en igualtat de condicions amb els comunitaris.

D’altra banda, aquesta organització considera que el govern no està sent honest en afirmar que els interessos del sector agroalimentari de la UE han sigut contemplats en la negociació, ja que fins fa poc es desconeixien les condicions de l’acord i no s’ha atés a les nombroses reivindicacions que s’han fet des d’aquesta associació, que ha reclamat en tot moment que es tinguera en compte als sectors sensibles esmentats.

Malgrat haver reconegut que la passada campanya citrícola ha sigut ruïnosa per a l’economia dels *citricultores valencians amb unes pèrdues que aconsegueixen els 305 milions d’euros, el Ministeri d’Agricultura aplaudeix un acord que perjudicarà encara més a aquest sector, per això des d’AVA-ASAJA es reclamen mesures aranzelàries estrictes i que els cítrics siguen declarats producte sensible com ja s’ha fet amb el sector de boví. Així mateix, sectors productors com l’arrosser i l’apícola, que ja pateixen les conseqüències d’exportacions massives de tercers països i malgrat haver sigut declarats sensibles, també es veuran perjudicats per aquest acord i com a compensació únicament es preveuen mesures de contingència que són insuficients.

Igualment, en cas de crisi d’algun sector productiu, l’acord contempla un paquet d’ajudes financeres, no obstant això, aquesta mesura ja va ser aplicada quan es va produir el veto rus i no va servir per a compensar el mal provocat. Per això, des de *AVA-*ASAJA es reclamen mesures que protegisquen adequadament als productes sensibles per a garantir equilibri i reciprocitat en els intercanvis comercials. “En aquesta organització no estem en contra del lliure comerç, ja que precisament nosaltres mateixos som exportadors, però el lliure comerç no significa que tot val i és necessari realitzar un estudi d’impacte. L’ocultisme amb el qual ha sigut elaborat aquest acord és sorprenent i pel que sembla amb el beneplàcit del govern espanyol”, apunta Cristóbal Aguado, president d’AVA-ASAJA. “La valoració triomfalista efectuada per Planas sobre els efectes de l’acord de la UE amb Mercosur hauria d’haver sigut molt matisada, ja que existeixen sectors sensibles que no s’han tingut en compte. Tal vegada aquesta valoració tan positiva té alguna explicació i és que va ser el mateix president en funcions, Pedro Sánchez, qui va accelerar la signatura d’aquest tractat comercial, i no és d’estranyar que s’assenyalen únicament els beneficis que tindrà a l’hora d’obrir portes giratòries, ja que els qui gaudiran d’aquest tractat són precisament les grans empreses i inversors espanyols, que faran negoci mentre altres sectors productius, els de sempre, es veuen sumits en la ruïna més absoluta”, assenyala Aigualit.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací