Arcadi España presenta el Pla d’Acció Territorial de Castelló com una “nova eina que fomentarà el creixement econòmic de la província”

568

Actualitat Diària

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha definit als alcaldes i alcaldesses el Pla d’Acció Territorial (PAT) de la província de Castelló com una “eina nova i adequada a les característiques del territori que ajudarà a fer front a la lluita contra el canvi climàtic, ordenar i garantir el creixement de la província i protegir el nostre patrimoni ambiental.

A més, el PAT “persegueix reforçar i enfortir els vincles entre els municipis i agilitar els tràmits administratius amb la finalitat d’afavorir el creixement econòmic i, per tant, la creació d’ocupació a la província”, ha descrit el conseller.

Arcadi España, acompanyat per la directora general d’Ordenació de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, ha destacat en l’acte de presentació que el PAT aborda els problemes del territori des d’una visió “supramunicipal perquè és l’escala més eficient per a resoldre els problemes comptant amb la col·laboració i cooperació dels municipis, sense els quals no és possible aconseguir els objectius que pretén el pla”, ha afegit.

Segons ha indicat l’Arcadi España, el pla, presentat a la Vall d’Uixó, desenvolupa propostes per a millorar la relació entre el món rural i el món urbà, facilitant el desenvolupament de la franja intermèdia, i la seva projecció sobre el món rural, amb instruments urbanístics més àgils i que permeten una major flexibilitat de creixements urbanístics respecte de la franja litoral.

Per al conseller, “l’eficiència territorial també passa per una adequada ordenació dels usos i activitats segons la capacitat d’acolliment del territori, i per permetre el desenvolupament òptim dels béns i serveis que el món rural genera per a les àrees urbanes”.

Entre ells es troben, no solament els de producció agrícola i forestal, sinó els de regulació dels cicles hídrics, dels regs naturals i induïts en el territori, i especialment els de l’adaptació i lluita contra el canvi climàtic tant en el medi rural com en l’urbà.

En definitiva, el PAT és un instrument de planificació territorial integrat que té com a gran objectiu el creixement racional de l’àrea funcional de Castelló, “des d’una visió sistèmica, complexa i supramunicipal del territori, que el que pretén és crear valor en el territori a mitjà i llarg termini per a garantir la viabilitat del seu creixement econòmic i de la qualitat de vida dels seus ciutadans”, ha conclòs el conseller.

PAT província Castelló

El PAT de la província de Castelló abasta un àmbit molt extens format per 70 municipis amb una població d’uns 470.000 habitants i una superfície de 3.269 quilòmetres quadres, el 60% de la superfície provincial de Castelló. En el conjunt territorial es poden establir tres àmbits perfectament diferenciats:

La franja litoral (cota 100) és on es desenvolupa el 80% de l’activitat, i estan els grans municipi: Castelló, Vila-real, Borriana, la Vall d’Uixó, etc. En aquesta franja es detecten els problemes derivats de la concentració d’activitats, competència d’usos, amb urbaciones, fragmentació del territori per infraestructures, etc.

El sistema rural on a penes viu el 3% de la població de l’àmbit del PAT, amb municipis de les comarques de l’Alt Millars, l’Alcalatén i l’Alt Maestrat, on conviuen tots els problemes derivats de la despoblació, la falta d’activitat, etc.

Finalment, està la franja intermèdia del territori, formada per municipis com l’Alcora, Vilafamès, la Vall d’Alba o les Coves de Vinromà. Aquesta franja intermèdia, estructurada entorn de la CV-10, és crucial per a la continuïtat dels ecosistemes litorals de regadiu del litoral i els espais forestals d’interior, i especialment per a la implantació d’activitats econòmiques que permetin dirigir els processos econòmics cap a l’interior del territori, contribuint a la millora no solament de l’equilibri territorial sinó de la pròpia eficiència del territori.

Passeig per als vianants a la Vall d’Uixó

D’altra banda, el conseller ha visitat les obres, a punt de finalitzar, de la quarta i última fase del passeig per als vianants que està duent a terme el seu departament entre la Vall d’Uixó i Alfondeguilla.

Es tracta d’un passeig 2,3 quilòmetres que connecta totes dues poblacions i va adossada a la carretera CV-230, evitant així el trànsit per aquesta calçada molt freqüentada pels vianants que es veuen obligats a circular pel voral amb el consegüent risc d’atropellaments.

Segons ha informat el titular d’Obres Públiques, en aquesta última fase la
Conselleria ha invertit 310.000 euros per als 450 metres de passeig que falten per a acabar la connexió per als vianants entre els municipis de la Vall d’Uixó i Alfondeguilla.

El conseller ha qualificat aquest vial de “molt segur per a les persones que vulguin passejar entre aquestes dues poblacions pròximes fomentat així l’esport i la mobilitat sostenible”. A més, ha destacat que aquesta iniciativa s’està duent a terme gràcies a la col·laboració dels dos ajuntaments afectats.

El passeig consisteix en la construcció d’una vorera amb paviment de formigó imprès acolorit al qual, per discórrer pel marge dret de la via al costat del Barranc de San José, se li ha dotat d’una barana de protecció en tota la seva longitud que, en aquest cas és 450 metres. L’ample varia entre 2,5 metres i 3 metres. El projecte contempla l’obra civil necessària per a una futura dotació de serveis de proveïment i enllumenat.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací