Almassora vol posar fre al elevat cost dels embossos per tovalloletes de la mà de Facsa

491

La localitat acumula una despesa de 3.000 euros per l’embós del col·lector d’Om Blanc i “greus conseqüències mediambientals”

Actualitat Diària

L’empresa Facsa, concessionària del servei de clavegueram i aigua potable d’Almassora, i el consistori han iniciat una campanya informativa per a atallar els emboces de la xarxa causats per l’acumulació de tovalloletes en les canonades de la xarxa pública. La responsable d’explotació en la localitat, Patricia Agrasar, i el regidor de Serveis Públics, Joan Antoni Trenco, han incidit junt al responsable de Tractament d’Aigües, Javier García,en les “greus conseqüències econòmiques i mediambientals” de llançar aquestes deixalles pel vàter.

En concret, la companyia ha detectat un important embós en un col·lector de 500 metres situat en el camí Om Blanc de la platja. Aquest ocupa una extensió de 300 metres a trams i, en l’actualitat, ha generat ja una despesa aproximada de 3.000 euros. Per a atallar aquesta problemàtica, la companyia del Grup Gimeno ha desenvolupat de forma conjunta amb l’Ajuntament d’Almassora la campanya de conscienciació ciutadana ‘El caos de las toallitas’.

El programa té com a principal objectiu modificar l’hàbit de tirar les tovalloletes humides al vàter, eliminar la creença que la majoria d’elles es degraden amb l’aigua i conscienciar sobre les conseqüències mediambientals i econòmiques d’aquesta pràctica errònia. Com ha indicat Agrasar, aquestes no es degraden igual que el paper higiènic i al seu pas per canonades s’esquincen, enganxen i acumulen, produint enormes embossos i avaries com el registrat en Om Blanc.

Aquesta problemàtica s’ha vist agreujada recentment a Almassora, on Facsa ha alertat de la situació. En aquest sentit, l’edil de Serveis Públics ha recordat que l’avaria de la platja continua en vies de reparació, de manera que els treballs de desembussament generen molèsties al veïnat. “Al cost econòmic s’uneix el personal i, per damunt de tot, el mediambiental”, ha apuntat Trenco.

Segons Agrasar, la pràctica totalitat de les tovalloletes utilitzades pararan als sistemes de clavegueram i estacions depuradores d’aigües residuals, “on l’acumulació d’aquest tipus de residus forma grans embossos que deriven, al seu torn, en avaries de les estacions de bombament i en males olors en les arquetes dels habitatges”. En la majoria d’ocasions, ha indicat, el ciutadà actua davant aquesta problemàtica quan pateix una avaria en la seua pròpia llar, però és només la punta de l’iceberg d’un problema molt major. Un símil que Facsa ha utilitzat en la campanya per a il·lustrar de manera gràfica i directa els efectes de llançar les tovalloletes en el vàter en lloc d’en la paperera.

La problemàtica afecta al medi ambient en tant que aquest objectes estan fabricats amb materials plàstics molt diferents a la cel·lulosa del paper higiènic que, en estar teixits, no es desfan. A més, estan impregnades d’additius que contaminen l’aigua, que ha de ser posteriorment tractada en les estacions depuradores.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací