Més de 4.500 persones gaudeixen del día de les paelles a les Festes de Sant Pere de Castelló

520

El Districte Marítim disfruta aquesta llarga jornada de menjar popular, música i bous, i a més de la tradicional ‘Torrà de la Sardina’

Tàrsila Galdón/Esperanza Molina/Actualitat Diària

Les festes de Sant Pere 2019 ja comencen a acomiadar-se dels grauers i graueres. No obstant això, el Grao encara té un cap de setmana més per apurar le seues festes. El dia de hui ha començat a les 8:00h amb ‘La Despertà‘ a càrrec de la Penya de la Marxa acompanyada de la xaranga ‘Bomba Show’. Per altra banda, a partir de les 11:00h, el passeig de Bonavista ha acollit el Dia de les Pelles del Grao i entre riures, música  i cervesa en mà, els grauers i graueres han tractat de combatre la calor i preparar la tradicional paella. La fumeguera de les paelles pot ser, no ajudava a reduir eixa calor que començava a ser insuportable, però molts ciutadans han optat per no refugiar-se a les seues cases i ajudar a cuinar aquest menjar tradicional i seguir amb la festa que honra a Sant Pere.

La mar és l’essència del Districte marítim de Castelló i, de fet, també el Dia de les Paelles té un xicotet referent històric relacionat, com no, amb els mariners i els treballadors del port. El Tinent alcalde del Grau, Rafa Simó, ha tractat d’explicar la raó de la celebració de les paelles del Grao, tot i no estar segur: “Diuen que els treballadors del port celebraven aquest dia perquè no treballaven”, però ha afegit que d’això, ja fa almenys vint anys i que se celebraven a la zona de càrrega i descàrrega.

El dia de les Paelles del Grao pot ser no ha gaudit de tanta gent com acostuma, encara que hi havien més de 4.000 persones al carrer, però la festa i el bon ambient no s’han quedat a casa. Els distints col·lectius, entre els quals es destaquen grups polítics, colles o ciutadans, estaven reunits baix les carpes, i ja organitzaven tres o quatre taules amb el menjar per a preparar la paella i  encendre-la. La llenya ha escassejat en aquestes paelles, i un camió carregat ha tornat a sortir als festers i festeres de tot el material necessari per dur a terme la seua creació valenciana. Entre crits, empenyons, un poc de festa i impaciència, els grauers i graueres han observat com el camió abocava a la carretera la llenya.

Amb rapidesa, tots s’hi han endut un grapat de llenya per poder seguir amb les seues respectives paelles i refugiar-se baix la carpa. L’ombra era un bé buscat en aquesta edició del 2019 del Grao, però moltes persones no han tingut problema en sentar-se i ja a la taula i traure picaeta i cervesa. De taules, n’hi havien moltes, quasi imposssibles de contar, ja que ocupaven quasi tota la vorera del passeig Bonavista. Això sí, la carretera es deixava lliure i des d’un punt de vista allunyat i privilegiat, es podia veure com anaven avançant les paelles: alguns tenien llestos la carn, altres ja les verdures o d’altres, que ni tan sols havien començat i preferien passar abans una bona estona en taula.

Per la seua banda, Rafa Simó ha assegurat que des de l’Ajuntament no veuen recomanable ampliar i que pretenen respectar la zona Canalejas i també, el que és el Port. “Hem d’estabilitzar l’espai”, assegura Rafa Simó amb un mig somriure que demostra un ambient de festa i relaxació. El tinent alcalde no ha sabut informar de quantes paelles es van a cuinar pero sí ha concretat: “Som entre 4 000 i 5 000 persones”.

Amb tot, Rafa Simó lamenta que el Dia de les Paelles del Grao no estiga més reconegut i manifesta que des de l’Ajuntament fan tot el que poden: “Nosaltres des que estem al govern sí tractem de fer que la gent estiga més cómoda baix les carpes, el tema d’ampliar les tranversals, la llenya…”. Finalment, el tinent alcalde assegura que cal reivindicar aquesta festa i seguir l’exemple de les paelles de Benicàssim, “que ja fa molt de temps que estan i molta gent les coneix”, reconeix Rafa Simó mencionant també que ja fa 7 o 8 anys que se celebra el Dia de la Paella del Grao.

La xaranga ha passat amb totes les nenes vestides de graueres i amb un somriure tímid, saludaven als majors, qui ballaven i bevien al ritme de la música. Sense dubte, resultarà ser un dia esgotador per a la ciutat del Grao, ja que després de les paelles, seran les vaques les protagonistes de la jornada. Per altra banda, també gaudiran de molta música a pràcticament totes les hores del dia. A les 20:00 h es realitzarà la tradicional Torrà de les Sardines a la explanada de la Llotja, una tradició destinada a recordar als mariners i un dels actes més emblemàtics del districte marítim.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací