Ximo Puig reivindica el paper de la Comunitat Valenciana per a fer front als reptes de la globalització

99
El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha ressaltat el paper que, al seu parer, ha d’exercir la Comunitat Valenciana per a fer front a “tots els reptes de la globalització o la mundialització”. “Estem en un espai mediterrani, i nosaltres som mediterranis per vocació, per definició i per obligació”, ha argumentat el cap del Consell.

Alhora, ha defensat que aquest espai ha de desenvolupar-se amb més profunditat amb l’objectiu d’aconseguir “que Europa miri més cap a la Mediterrània” perquè l’Àfrica tingui “aviat el paper que es mereix en el món”.

Ximo Puig, que ha clausurat la trobada anual de Fòrum Global Sud amb la ponència ‘La Comunitat Valenciana en un entorn global’, ha destacat les “oportunitats enormes” que té aquest territori per convertir-se “en una de les regions més desenvolupades d’Europa” .

En aquest sentit, ha recordat el “gran potencial” de la Comunitat perquè aquesta regió va liderar el creixement en 2015. A més, “en relació amb el seu PIB és la més exportadora i la que més ha crescut en termes de turisme”, ha explicat.

Durant la seva intervenció en aquest fòrum que ha acollit l’Oceanogràfic de València, Ximo Puig també ha reflexionat sobre els reptes que comporta el desenvolupament de la globalització, i ha aplaudit que el temps “on l’eurocentrisme acabava a Europa” hagi acabat.

“El procés de mundialització ha fet que emergeixin altres pols, i això generarà una major igualtat”, ha asseverat el president, tot i que també ha reconegut els “gravíssims problemes de fractura social” que porta aparellats la globalització. “Hi ha un tercer món en el primer món i això no ho podem obviar en cap cas. Tot el que han estat avenços en el comerç internacional també han significat fractures en les societats més desenvolupades, però també en les menys desenvolupades”, ha afegit.

Renaixement de la societat valenciana

D’altra banda, el cap de l’Executiu valencià ha definit a la societat valenciana com “dinàmica, creativa i innovadora”, pel que des del Consell es continuarà apostant en aquesta direcció. “L’únic camí és la capacitació tecnològica i el desenvolupament sostenible, per això ens hem sumat als criteris del nou mil·lenni”, ha explicat, i alhora ha instat a “formalitzar” aquest compromís per fomentar “un nou renaixement a la Comunitat Valenciana “.

Sobre aquesta qüestió, ha recordat que la regeneració de la Comunitat Valenciana beneficiarà, en primera instància, “al conjunt d’Espanya”. Així mateix, ha assegurat que aquesta regió vol jugar també “un paper en aquest debat territorial que en els propers anys serà fonamental a Espanya, però des de l’afecte, el pont de diàleg i intentant sempre concebre la realitat d’Espanya com el que és: una Espanya plural i oberta, que vol jugar en un paper en el món global “.