Ximo Puig ha estat escollit nou president de la delegació espanyola davant el comité de les regions

482

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha estat elegit nou president de la delegació espanyola davant el Comitè de les Regions (CdR) per al període que arribarà fins a la fi de l’actual mandat el 2019. L’elecció del president es realitza per acord de les regions i ciutats que representen a un Estat membre de la Unió Europea en aquest organisme.

D’aquesta manera, les regions i ciutats espanyoles han triat a Ximo Puig president de la delegació espanyola per al període que ara s’inicia, el que suposa, a més, que el màxim representant de la Generalitat formarà part de la taula del Comitè de les Regions , tal com ha ratificat el ple d’aquesta institució que se celebra aquesta setmana a Brussel·les.

El president de la Generalitat ha expressat el seu agraïment a les diferents comunitats autònomes i ciutats que li han donat la seva confiança perquè presideixi la delegació espanyola davant el CdR. En aquest sentit, ha afirmat que treballarà “amb la màxima voluntat de consens per enfortir la posició comuna espanyola en la institució, però amb una clara consciència de la diversitat i pluralitat dels diferents territoris d’Espanya”. A més, ha afegit que espera treballar “constructivament amb la representació permanent d’Espanya davant la Unió Europea”.

Ximo Puig ha ressaltat el compromís europeista del Consell de la Generalitat i la seva voluntat d’incrementar la seva participació en les institucions europees. Amb això, tractarà d’impulsar “un major protagonisme de les regions en les decisions de la Unió Europea i assegurar les polítiques de cohesió”.

Així mateix, ha assenyalat que les regions afrontaran en els propers anys “importants reptes”, com la reducció del pressupost comunitari per la sortida del Regne Unit o l’augment del pes de polítiques com seguretat i defensa, que reduiran els marges de maniobra i tensionaran la assignació de les diferents partides pressupostàries.

Finalment, el president Puig ha insistit en la necessitat que les regions ampliïn també la seva participació en les decisions sobre temes sensibles i en la seva execució, com el desenvolupament de les grans xarxes transeuropees de transport, en referència al corredor ferroviari mediterrani.

El cap del Consell va comparèixer precisament el passat mes de juny a la Comissió de Política de Cohesió Territorial i Pressupost de la UE (Coter) del CdR, on va presentar l’informe ‘El futur del Mecanisme Connectar Europa’, del qual va ser ponent.