Ximo Puig demana al Govern central que convoque la comissió d’experts per a la reforma del sistema de finançament

85

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat a Les Corts Valencianes que el Consell nomenarà aquest divendres 11 de novembre al director d’Investigació de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), Francisco Pérez, com a representant de la Comunitat Valenciana en la comissió d’experts que va anunciar el Govern central per a estudiar el canvi de model de finançament autonòmica.

Puig ha assenyalat que nomenaran al professor Pérez “sense cap comunicació del Govern” reclamant el nom. Així mateix, ha exigit al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que “convoque eixa comissió d’experts que encara no ha posat en funcionament”, i ha responsabilitzat, tant al ministre com a la seua “nefasta gestió” de la multa de 18,9 milions d’euros de la Comissió Europea que, segons ha avançat, l’Executiu central “ha cobrat” a la Generalitat. A més, ha instat el nou Executiu a “canviar la direcció unilateral d’ocultar el problema valencià”, en referència a l’infrafinançament.

En aquest sentit ha recordat la importància de traslladar a Madrid de forma conjunta el que ha anomenat com a “agenda valenciana”, formada per tres pilars bàsics: la reforma “urgent” del sistema de finançament, l’assumpció del deute de les comunitats autònomes i una inversió d’acord amb el pes poblacional de la Comunitat Valenciana.

El President ha definit aquestes inversions com a “justes” i també “necessàries” pel que fa al procés de reforma de l’Estatut d’Autonomia que en aquestos moment està tramitant-se al Congres dels Diputats. “Els propose que aprofitem aquesta finestra d’oportunitats”, ha declarat el president en referència al debat de la norma a la Càmera baixa, “per a introduir conjuntament i amb consens esmenes per a reformar aquelles coses que poden millorar la vida dels valencians”.
Agencia Tributària Valenciana

Ximo Puig també ha explicat una sèrie de mesures destinades a la lluita contra el frau fiscal. En matèria formativa, ha anunciat la professionalització de la plantilla de l’Institut Valencià d’Administració Tributària (IVAT), així com la creació d’un Cos Superior de Tècnics Tributaris -amb funcionaris de carrera sorgits de noves oposicions- i altre Cos d’Agents Tributaris per a funcions de suport. A més, ha anunciat la implantació d’un sistema informàtic propi de l’IVAT, per tal d’acabar amb les que el President ha anomenat “zones opaques”.

Es tracta d’unes mesures que tenen la finalitat de posar les bases de la futura Agència Tributària Valenciana, que el Govern de la Generalitat pretén posar en marxa abans de que acabe la present legislatura.

“Volem que esta agència valenciana es convertisca en l’espai on es concentren i coordinen els serveis de recaptació de les diputacions i dels ajuntaments més grans, per tal de garantir la progressivitat fiscal”, ha declarat el President, qui ha afegit que “allò que fa més mal a la democràcia és atacar el sistema impositiu i defraudar”.