Ximo Puig aposta per convertir a l’agricultura ecológica valenciana en un referent al mercat europeu

99

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat el I Pla Valencià de la Producció Ecològica, l’objectiu, tal com ha manifestat, consisteix a convertir a l’agricultura ecològica valenciana en un referent en el mercat europeu.

A l’acte també ha participat la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, que ha qualificat el pla com “una aposta per recuperar el temps perdut i donar suport institucional a una tendència social que genera beneficis externs a la pròpia activitat “. A més, Cebrián ha explicat que aquest projecte materialitza un dels objectius polítics del ‘Pacte del Botànic’ com “la recuperació de l’agricultura valenciana i la transició ecològica del model productiu”.

Per la seva banda, el president Ximo Puig ha assegurat que es tracta d’un pla “a llarg termini” que manifesta l’aposta ferma del Consell per la indústria agroalimentària com a “sector estratègic” per al desenvolupament econòmic del territori.

“Per a la Generalitat és una obligació potenciar l’agricultura ecològica, ja que representa una oportunitat essencial per a aquest sector”, ha assegurat Puig, que també ha garantit la col·laboració del seu Govern “per donar la vitalitat a aquest projecte inclusiu, viu i dinàmic” .

Així mateix, ha recordat la necessitat d’acabar amb la situació de “desigualtat” i de “fractura social” entre el món social i l’urbà a través de “polítiques inclusives, superadores de les desigualtats, territorials i integradores”.

L’agenda agroalimentària valenciana

La consellera Cebrián ha explicat que aquest pla no és “una aposta aïllada limitada al sector ecològic”, sinó que es tracta d’un projecte més ampli que s’integra en una “agenda agroalimentària valenciana” en la qual la Conselleria està “treballant intensament”.

En aquesta agenda s’emmarquen diverses mesures complementàries que, segons Cebrián, ja estan en marxa com l’impuls al cooperativisme i la producció diferenciada; l’enfortiment dels plans de sanitat de les produccions agrícoles i ramaderes; les inversions en modernització en explotacions i en regadiu o una nova llei de pesca.

“Ens enfrontem a grans reptes econòmics i ecològics, i l’agricultura ecològica és part essencial de la solució”, ha manifestat la consellera.

En aquest sentit, el cap del Consell ha reivindicat, de nou, la necessitat d’un finançament just en l’àmbit estatal i també en l’europeu, que permeti tirar endavant aquesta agenda valenciana.

“Durant molt de temps l’agricultura mediterrània ha estat oblidada amb la PAC i la política agrària europea, i això és una cosa que hem de revertir”, ha manifestat Puig, que també ha defensat la necessitat d’exigir-li al govern d’Espanya que “actuï en conseqüència i que defensi aquesta agricultura competitiva “de la Comunitat Valenciana.