Vistabella celebra el festival ‘Enclave’

168

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, ha visitat els diferents projectes Land Art de la primera edició de l’esdeveniment artístic ‘Enclavament’, que s’està celebrant a Vistabella. El responsable de Cultura de la Generalitat ha estat acompanyat per l’alcaldessa de la localitat, Belén Bachero.

Els organitzadors de ‘Enclavament’, Miguel Mallol i Andrea Abbatangelo, han donat a conèixer el projecte artístic que ha fet possible que Vistabella sigui la seu d’una trobada creatiu pioner, en el qual durant dues setmanes una selecció d’artistes de sis països diferents treballaran en projectes Land Art.

Aquest projecte té el suport de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura entre altres institucions, dins de les accions estratègiques de potenciació de la creativitat del pla ‘Fes Cultura’. Aquest projecte ha tingut una dotació de 2.900 euros, que s’han utilitzat en despeses de coordinació i desplaçament dels artistes.

El conseller Marzà ha assenyalat “la importància que té que l’art, i sobretot l’art contemporani, surti dels museus i espais de les grans ciutats per acostar-se a pobles i entorns rurals als que fins ara ha tingut una presència testimonial. Amb suports a projectes tan interessants com aquest estem fent un esforç per a realitzar i descentralitzar els espais artístics per possibilitar a tota la població valenciana l’accés a la cultura contemporània en diferents formats “.

El títol de la residència ‘Enclavament’ rememora el caràcter transitori del territori durant la reconquesta, que era utilitzat com a pas comú de transhumància de bestiar i persones, el que ha permès conservar els seus vestigis arqueològics en forma de sendes, camins i senders que es poden trobar en tot el territori del Maestrat; destaquen els camins de peregrinació de Sant Joan, la senda fins l’Estrella o el pont Romà.

El Land Art és una tendència de l’art contemporani que utilitza els paisatges i els elements de la natura com a escenari i mig per a realitzar obres d’art. El principi més important del Land Art és intervenir en l’espai de la natura, integrant l’obra artística en aquest i fent d’aquest obra artística. Precisament, el que ha fet aquest projecte és integrar les obres artístiques a la Volta a Pinet, un camí característica que envolta una de les muntanyes que componen el territori municipal de Vistabella. Aquesta senda serà l’itinerari en el qual s’emplaçaran les obres, i que transformaran el recorregut en un itinerari artístic permanent, ja que aquestes seran donades a l’Ajuntament de Vistabella.

Durant dues setmanes, nous artistes estaran convivint i treballaran a Vistabella en la consecució d’aquest projecte artístic que integra art i paisatge. A més, dos professionals de direcció, mitjans audiovisuals i fotogràfics gravaran entrevistes als artistes per saber més de la seva recerca i gent del poble per conèixer l’impacte que té el projecte a la realitat en la qual es desenvolupa. També seran els encarregats de les fotos que documenten les obres i de realitzar un curtmetratge que servirà com a documental de la residència i promoció turística de l’entorn, la localitat i el desenvolupament cultural de la zona.

Aquest projecte serà presentat a l’Antiga Presó de Vistabella, en una exposició que s’inaugurarà el 19 de novembre, que durarà cap de setmana i on es podrà veure un vídeo de 2-3 minuts de cada artista i fotos del seu projecte amb una explicació escrita. L’exposició es completarà amb la visita a la Volta al Pinet, on estaran representades les obres i estarà materialitzat el recorregut artístic permanent.

L’elenc d’artistes el formen els italians Andrea Abbatangelo, Carmela Cosco, Emmanuele Pazzarini i Leonardo Cannistrà, la britànica Rosie Leventon, la taiwanesa Hui-Ying Tsai i l’espanyola Seila Fernández. L’equip de gravació estarà format pel director colombià Armando Bolaño, i pels valencians Raúl Julve, Vicent Gavara i Hèctor Serra.