Vila-real ha establit un protocol per a detectar posibles casos d’acos escolars en els centres educatius

136
La Regidoria de Cooperació i Integració de Vila-real ha creat un nou protocol per ajudar els centres educatius a detectar i confirmar els possibles casos d’assetjament escolar. El regidor de l’àrea, Álvaro Escorihuela, ha anunciat la creació d’aquesta nova eina que s’afegeix al programa de Convivència a les aules, que realitza la Policia Local, que proporciona als docents una sèrie de qüestionaris per usar-los amb professors i alumnes en el moment en què es registra una sospita de possible cas d’assetjament escolar, amb l’objectiu de confirmar-ho i actuar.

“Encara Vila-real no ha registrat cap cas especialment greu, l’assetjament escolar és un tema que ens preocupa, ja que constantment veiem notícies molt dures del que passa quan el problema no es tracta a temps”, assenyala Escorihuela.

Per això, en col·laboració amb l’Associació El Porc Espí, s’ha elaborat un material especial, compost per un qüestionari per a alumnes i professors, que ja s’ha repartit a tots els centres educatius i el funcionament ja s’ha explicat, mitjançant el qual, els professors podran detectar amb exactitud qualsevol cas d’assetjament.

“Amb aquesta incorporació reforcem la política de mediació iniciada amb el projecte Mediem, la finalitat és utilitzar la mediació com a eina de prevenció a mitjà i llarg termini”, explica l’edil, “el nou protocol dóna un pas més enllà i permet conèixer amb exactitud si en alguna aula s’està produint algun cas per poder tractar-lo “.

Per la seva banda, la presidenta del Porc Espí, María Emilia Mundina, ha explicat que els qüestionaris estan pensats per “obrir” als alumnes, ja que “quan hi ha una sospita d’un cas d’assetjament, sol passar que els alumnes assetjats pateixen un bloqueig emocional i callen, pel que resulta molt difícil fer que expliquin el que els passa, igual que passa amb els seus companys, que exerceixen com a espectadors “.

Per això, el document que se’ls facilita ajuda a “detectar a temps algunes conductes d’assetjament, ja que en molts casos els adults som els últims a assabentar-nos i de vegades pot ser massa tard”. “No podem permetre que se li amargui la infància o l’adolescència a un alumne per no ser capaços de veure el que passa”, sentencia.

Mediació com a resolució de problemes

Així, tot i que Mundina advoca per la mediació per prevenir aquests comportaments i transformar la societat en què viuran els joves de l’actualitat, assenyala que aquesta nova eina “serà de gran ajuda per al present i si es confirma un cas, no s’optarà per la mediació, que ja no tindrà cap sentit, ja que és una cosa a llarg termini i per qüestions puntuals, sinó que es derivarà al protocol establert per la Conselleria, que actuarà en conseqüència amb els agressors “.

El document que es lliurarà als estudiants únicament quan hi hagi una sospita o amenaça d’assetjament cap a algun d’ells, inclourà preguntes sobre la convivència general al centre; sobre la seva situació personal; si se senten contents amb els companys a classe; si tenen amics a classe; si hi ha conflictes a l’aula, i si observa o detecta situacions de violència directa o indirecta, física o verbal, per aprofundir i preguntar directament si se senten assetjats, què els fan i qui són els seus assetjadors.

D’altra banda, els pares i mares d’alumnes interessats a participar en el curs de mediació escolar per a adults poden acudir directament a les sessions que es realitzen tots els dijous de 17.30 a 19.00 hores a la seu de Serveis Socials.