Vila-real acomiada i reconeix a una quinzena de participants del programa Avalem Joves+ en la IV Jornada Vilaemprèn

Els participants han explicat la seua experiència a la BUC i s'han exposat casos d’èxit, a més d'oferir-se assessorament per a emprenedors

1355

Els participants han explicat la seua experiència i s’han exposat casos d’èxit, a més d’oferir-se assessorament per a emprenedors. Benlloch ha aclarit que la full de ruta que volen seguir està clara i consensuada entre els dos partits de l’equip de govern i s’afegeix com l’entrada en vigor de la llei de contractació, el que ens obliga a deixar-jo tot el més tancat possible “Ara estem fase d’acord amb els tècnics i ens hem ficat com a data límit el 10 d’abril”, assegura.

ActualitatDiària/S.N.

La Biblioteca Universitària del Coneixement (BUC) ha acollit avui la IV Jornada Vilaemprèn, amb el comiat de 14 dels 55 participants en els programes Avalem Joves+ de la Generalitat i un nou format que el converteixen en un esdeveniment de referència per a l’emprenedoria juvenil en tota la província de Castelló.

La sessió ha comptat amb la ‘master class’ del consultor expert internacional en Pragmàtica de la Comunicació Enric Lladó i amb una taula redona protagonitzada per joves que han passat per l’anterior programa Vilabeca, que han mostrat els diferents casos d’èxit. A més s’han presentat les experiències i l’evolució professional dels participants d’Avalem Joves, que posteriorment han rebut els diplomes que acrediten el seu pas per aquesta experiència laboral a l’Ajuntament.

L’alcalde, José Benlloch, que ha sigut l’encarregat, juntament amb el regidor d’Economia, Xavier Ochando, de lliurar aquest reconeixement als joves participants, s’ha mostrat orgullós del funcionament d’aquesta edició, que “ha passat de ser la Vilabeca que tots coneixem -un programa pioner impulsat per l’Ajuntament-, a dir-se Avalem Joves, una evolució que ha sigut possible gràcies a l’ajuda de la Generalitat Valenciana, el Servef i el Fons Social Europeu, encara que mantenint l’essència de la iniciativa: d’una oportunitat als nostres joves perquè no hagen d’anar-se’n de Vila-real”.

jornada vilaemprén (1)En aquest sentit, l’edil d’Economia afig: “Malgrat les dificultats, i gràcies a l’ajuda que ara sí rebem, avui celebrem aquesta important jornada, en la qual ens acomiadem d’alguns joves que han format part d’aquest programa que han pogut tenir la seua primera oportunitat laboral en l’Ajuntament, en la seua casa, a més d’una formació que els obrirà moltes portes en el mercat laboral”.

Igual que en anteriors edicions, els participants també s’han format per a potenciar les seues habilitats professionals i personals, amb la col·laboració de Gmajúscula, Globalis i la Cambra de Comerç de Castelló, presents en la jornada, al costat d’entitats com la Fundació Globalis, el Pacte per la Ceràmica, el CEEI, Efecte Vila-real o Adavi.

Benlloch, que ha destacat el fet que l’Ajuntament ha gestionat en un any més de tres milions d’euros per a programes d’ocupació, que han arribat a 400 famílies, ha posat de relleu l’objectiu de la jornada Vilaemprèn, que és “donar a conèixer i posar en contacte a joves professionals de la ciutat que tinguen una idea o projecte, amb aquelles entitats que els poden ajudar al fet que es facen realitat”. Així mateix, afirma que “com a Ciutat de la Ciència i la Innovació, per a Vila-real és un orgull comptar amb joves qualificats que, gràcies a aquestes iniciatives, poden ajudar al fet que nostra ciutat avance cap a una societat de la innovació, l’emprenedoria i la generació d’oportunitats”.

La jornada compta també amb el lliurament de premis del concurs Vilaemprèn Elevator Pitch, que ofereix un minut per a exposar projectes d’innovació davant el públic i un jurat. Es lliuren tres premis: al Millor Professional Junior, per a la millor presentació; el premi Innova Vila-real, a la millor idea, i el premi Empresa Junior, a la millor jove empresa. La cloenda serà a càrrec del tècnic superior en activitats físic-esportives de Vila-real Abel García Arcass, amb el taller Emprendre amb flexibilitat.

El regidor d’Economia ha destacat que en aquesta setmana el protagonisme ho han tingut els programes de formació i ocupació a Vila-real en marxa. “Podem comprovar de primera mà a la via pública la tasca que fan persones majors de 45 anys, aturats de llarga durada, joves que aprenen un ofici com és la cuina i la jardineria, la Llançadora d’ocupació. Es tradueix en una inversió de 3,6 milions d’euros que han arribat prop de mig miler de famílies”.

Ochando ha recordat que els acomiadats formen part del qual va ser el programa que va donar el tret d’eixida a l’aposta i el primer d’una llarga sèrie, el que situa Vila-real en la ciutat per habitant que més inversió i programes d’ocupació de mà del Govern de la Generalitat alberga.

José Benlloch ha manifestat que hui es posa de manifest que el treball constant i col·laboratiu de mà de la societat civil dóna fruits. “La BUC va nàixer fa set anys com un espai buit contingut que era notícia per ser una biblioteca sense llibres sorgida en una epoca de malbaratament i balafiament. Hui vivim una festa de les oportunitats, de les persones i del talent. Vam apostar per la Vilabeca que es va transformar en aquests plans. 55 joves menors de 30 anys s’han beneficiat d’aquest pla fent de Vila-real en una ciutat capdavantera en la Comunitat. També són destacables les Escoles Taller, l’Emcorp o el Poej” ha apuntat. “Quan ens donen oportunitats, com és el cas, les aprofitem, a pesar de la delicada situació econòmica que travessem i que ens ha impedit aprovar un pressupost fins a aquest moment i que no ens deixa centrar-nos al 100% en el present i aquest futur tan prometedor, sinó que també hem de gestionar el passat i pagar empastres d’un govern popular que no va dur a la ruïna a la ciutat perquè la ciutadania va optar per un canvi en 2011”, ha indicat.

Un futur per a molts d’ells

L’alcalde ha recordat que l’elevator speech que han fet els participants va ser idea conjunta amb Pasqual Batalla fa anys. “Encertar en el missatge i ser àgil en un curt espai de temps, és la clau”. “Se’ls acomiada però no per a sempre, ja que molts d’ells s’han presentat a les borses de treball que publica l’Ajuntament en llocs com tècnic de gestió o administratiu i estic segur que alguns es repescaran pels seus mèrits i això és la punta de l’iceberg del qual podem arribar a fer, si la situació no fòra la que és”,

Filosofia basada en el treball en grup i l’aposta per les persones

L’alcalde ha explicat que als 55 alumnes-treballadors no se’ls ha tancat en l’Ajuntament, ja que no és la filosofia de l’equip de govern, sinó que l’etapa s’ha centrat en el treball col·laboratiu, encara que la normativa de la Generalitat no els ha obligat en cap moment, formant-los en les seues habilitats socials i facilitant-los les eines necessàries. “Han treballat en l’Administració, han retornat la inversió feta en la seua formació i han ajudat a millorar la seua ciutat, fent de l’Ajuntament una administració més agradable. També han treballat de la mà d’entitats sense ànim de lucre locals aportat i s’han implicat en projectes de gran calat social com el pla de neteja, el que els ha permet conèixer més bé la seua ciutat i advertir oportunitats de futur.

Pressupost

L’alcalde ha incidit en el fet que hi ha molta pressió tant des d’Intervenció com des del Ministeri d’Hisenda amb el Pla Econòmic Financer i la Llei de racionalització que es tradueix en una limitació en inversió i molt poc marge d’actuació. “Coincidim tant el regidor Ochando com jo que es tracta d’una inversió mínima en comparació a les milionades que ens estem gastant en sentències, anem a seguir smb la mateixa capacitat inversora i demanar tot el que podem, amb la mateixa aportació, per a mantenir aquest mig centenar.

Benlloch ha aclarit que la full de ruta que volen seguir està clar i consensuat entre els dos partits de l’equip de govern. “Entrem en època electoral però som conscients que no hi molts projectes que no podrem posar en marxa i haurem de prioritzar i incloure el més imprescindible. Defendrem els nostres comptes i ara estem en fase d’acord amb els tècnics, ja que hem d’assegurar-nos que puguem utilitzar els romanents i com fer-ho sense cap perjudici per així acabar l’any. El primer edil ha afegit un problema més i és la llei de contractació, que obligarà a comptar amb tot el pressupost abans de les licitacions que “ens ho posarà més difícil per a anar estalviant a poc a poc, ja que no es podran fer modificacions de crèdit”. Data límit, el 10 d’abril.

Ochando: “De vegades discutim, però és normal”

El regidor d’Economia ha fet referència a les discrepàncies inicials per mantenir o no la inversió en els programes d’ocupació. “En els punts més importants i essencials ens posem d’acord, les polítiques per a les persones, la nostra màxima prioritat, com són els serveis socials i la creació d’oportunitats laborals, que en aquest cas han contribuït a la baixada de l’atur juvenil en un 4% en la ciutat”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací