Una investigadora del IIS La Fe reb la beca ‘Stop Fuga de Cerbells’

459
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presidit l’acte de lliurament de la beca ‘Stop Fuga de Cerebros’ de Roche a la investigadora Aitana Braça Boils, que desenvoluparà la seva investigació en el grup de recerca de Cardiopaties Familiars, Mort sobtada i Mecanismes de Malaltia de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe.

En la seva intervenció, Munt ha recordat que “a més d’assignar recursos, cal conscienciar-se que, sense la investigació, la Sanitat transita per un carreró sense sortida. Els grans avenços d’avui són les investigacions d’ahir i no hi haurà avenços ni projectes de investigació sense persones que els portin a terme “.

La titular d’Sanitad ha lamentat que, entre 2011 i 2015, es calcula que prop de 1.300 investigadors i investigadores van abandonar la Comunitat Valenciana davant la falta d’expectatives laborals i ha esmentat el Pla Gent-Generació Talent, un projecte del Consell orientat cap a la tornada d’aquests ‘cervells’. “Es tracta d’un ambiciós projecte que està en plena sintonia amb l’objectiu d’aquestes beques”, ha dit.

A través de la beca ‘Stop Fuga de Cerebros’, Roche Farma Espanya i l’IIS La Fe volen seguir impulsant la innovació en l’àmbit sanitari i apostar pel futur perquè els investigadors i les investigadores més brillants puguin desenvolupar els seus projectes de recerca en el seu lloc d’origen.

Aquesta és la primera beca que resol i atorga Roche Farma Espanya, en una iniciativa nacional a la qual s’han sumat altres comunitats com Andalusia, Aragó, Canàries i Castella-la Manxa. L’ajut té una dotació de 60.000 euros durant un període de 18 mesos, en què la doctora Braça podrà desenvolupar la seva recerca.

L’acte de lliurament de la beca ha comptat amb la presència de Mónica Almiñana, gerent de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe; José MaríaMillán, director general de IIS La Fe; Annarita Gabriele, directora metge de Roche Farma Espanya i Aitana Braça, becada pel projecte ‘Stop Fuga de Cerebros’ i a qui la consellera ha felicitat personalment.

“De 2015 a 2016, hem passat de 829 a 1.047 professionals adscrits a les fundacions de recerca i més del 70% són dones; queda camí per potenciar la recerca i perquè aquest percentatge de gènere es traslladi a les més altes responsabilitats d’aquest àmbit sanitari “, ha afirmat Munt.

Segons el director general de IIS La Fe, José María Millán, “aquest tipus de beques són una excel·lent iniciativa que permet fer front precisament a un dels principals problemes que té la recerca en general, que és l’estabilització del personal investigador. Són el nostre bé més preuat, persones molt ben formades que sovint s’han hagut d’anar a fora per millorar les seves capacitats “.

Investigació sobre mort sobtada

La mort sobtada d’origen cardiovascular representa el 80% dels esdeveniments de mort sobtada i, per això, la prevenció i el monitoratge de l’evolució de la malaltia és de vital importància.

La investigació duta a terme per Aitana Braça té com a objectiu final poder incloure nous factors de risc cardiovascular. Es durà a terme dins de la unitat de valoració de risc de mort sobtada familiar de l’Hospital de la Fe, a la Comunitat Valenciana. En aquest projecte es treballa conjuntament amb clínics, cirurgians i forenses; els resultats i les observacions que s’obtinguin seran debatuts per un panell d’especialistes que els donaran valor per posar-los en pràctica.

La part nova a nivell tècnic en aquest projecte és que tots els experiments seran realitzats in vitro, de manera que totes les cèl·lules analitzades en la investigació es conrearan de forma independent. Això permet monitoritzar quin paper juga cada cèl·lula en la comunicació intercel·lular.

La investigació de Braça no només permet abordar els factors de risc que participen en el desenvolupament de la malaltia, sinó també tenir nous abordatges farmacològics.