Transparencia formaràa forces i cosos de seguretat de l’estat en l’us del portal GVA Oberta

111

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, iniciarà aquesta setmana que ve un projecte de formació en què participaran les forces i cossos de seguretat de l’Estat “amb l’objectiu d’aportar la potencialitat de l’eina GVA Oberta per aportar nous instruments en la lluita contra la corrupció a la Comunitat “, ha explicat el conseller Manuel Alcaraz.

Per a això, la Conselleria de Transparència, en col·laboració amb la Delegació de Govern i les forces i cossos de seguretat de l’Estat, va impartir tres tallers de GVA Oberta a la Comunitat. El primer d’ells serà a Alacant el dia 7 de novembre a la Comissaria Provincial; a València es realitzarà el 8 de novembre a la caserna de la Guàrdia Civil a Benimaclet; i el dia 9 de novembre es farà a la Comissaria Provincial de Castelló.

Per part de la Policia Nacional, els tallers comptaran amb la participació d’integrants de grups de policia judicial que es dediquen a la investigació de delictes tecnològics, contra la propietat en general (furts, atracaments, blanqueig de capitals, etc.); membres de la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (UDICO); així com, integrants de grups d’Estrangeria, dedicats a la desarticulació de xarxes d’immigració il·legal i falsificació de documents (UCRIF).

Pel que fa a la Guàrdia Civil, assistiran membres de la Policia Judicial, equips de delicte contra el patrimoni, d’investigació de delictes tecnològics i contra el crim organitzat.

Al portal GVA Oberta, format modern i actual, s’ofereix tota la informació sobre alts càrrecs, contractacions, subvencions o ajudes que, en paraules del conseller, “hipotèticament reflectirien situacions anòmales que es poguessin realitzar per part de la Generalitat”.

El conseller ha explicat que es tracta d’una experiència pilot, que ha qualificat d ‘ “única i pionera a Espanya i que, a més, esperem que es pugui generalitzar a altres comunidadesa autònomes”.

Alcaraz ha assenyalat que una de les virtuts de la transparència “és actuar com a tallafocs de comportaments que puguin arribar a ser delictius. Per això, aquesta col·laboració amb els agents cridats a combatre i prevenir la corrupció pot ser molt útil”.

La Conselleria de Transparència va impartir el passat mes d’abril uns tallers pràctics similars sobre l’ús de GVAOberta dirigits a professionals dels mitjans de comunicació per posar a la seva disposició “una maquinària molt poderosa com és el portal de transparència de la Generalitat”, ha assenyalat el conseller.