Soler “La baixada del IRPF per a les rendes baixes i mitjanes va a comportar que 1,6 milions de valencians paguen menys el proxim any”

117

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat que “la baixada de l’IRPF per a les rendes baixes i mitjanes que hem introduït en la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos per a 2017 permetrà que 1,6 milions de valencians paguen menys el proper any, mentre que la fiscalitat de les rendes altes s’equipararà a la de la resta de comunitats autònomes “.

Soler ha realitzat aquestes declaracions durant la seva intervenció davant del Ple de Les Corts en el debat de totalitat del projecte de llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat, la coneguda com a llei d’acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per 2017. El projecte, ara, passarà al debat en comissió de les esmenes parcials dels grups parlamentaris.

En la seva compareixença, el conseller ha explicat que “atès que la Comunitat Valenciana continua estant infrafinançada i que d’altra banda la Generalitat necessita de més recursos per apostar pel futur d’aquest territori i garantir el benestar dels valencians i valencianes, hem d’avançar cap a la progressivitat fiscal, demanant més a qui té més recursos i afavorint a aquelles rendes que menys tenen “.

El titular d’Hisenda ha explicat que, tal com acredita l’informe que va elaborar la Comissió d’Experts per a la Reforma Tributària, “a la Comunitat Valenciana es va implantar per l’anterior Consell el sistema fiscal més regressiu d’Espanya quant a l’IRPF, ja que es fa pagar més a les rendes baixes i mitjanes i menys a les altes que a la resta d’autonomies “. D’aquesta manera, amb el nou sistema fiscal que es va a aprovar ara i que estarà vigent a partir de l’1 de gener pròxim, “posarem fi a l’actual sistema fiscal regressiu, acabant amb una fiscalitat molt injusta per a tots els valencians i valencianes”.

En concret, ha assenyalat que l’actual sistema comporta que el valencià és el tipus d’IRPF més alt de totes les comunitats sobre els dos primers trams de renda, fins als 12.450 euros, igualant també als més alts per al tercer tram de renda, fins a 17.000 euros. En canvi, en els trams superiors de renda, el tipus valencià és el segon més baix, només per darrere de Madrid, i per als trams entre 60.000 i 120.000 euros, el tercer més baix, darrere de Madrid i Castella-Lleó.

La llei d’acompanyament als Pressupostos introdueix una nova escala que beneficia les rendes mitjanes i baixes i que contribuirà a incentivar el consum de les famílies. Fins al present exercici, a les persones amb una base liquidable de fins a 17.707 euros se’ls aplica un tipus del 11,90%, el segon més alt. Ara es crea un nou tram de fins a 12.450 euros amb un tipus rebaixat al 10%. En el tram comprès fins als 17.000 euros, es mantindrà una tarifa de 11,90 euros. El conseller ha lamentat les crítiques abocades al respecte des d’alguns àmbits i ha emplaçat a treballar “amb rigor” i evitar “la demagògia barata”. Així, ha recalcat que, per posar un exemple, una persona amb una base liquidable de 17.001 euros paga actualment 2.023 euros, mentre que amb la reforma la seva quota es reduirà a 1.787 euros, 236 euros menys.

Un estalvi per als valencians de 75 milions

També es produeix una rebaixa del tipus aplicable a les rendes de 30.000 a 50.000 euros, que passen del 18,45% al ​​17,50%. El tipus aplicable per sobre de 50.000 es manté pràcticament invariable (del 21,48% al 21,50%), mentre que per a les rendes entre 70.000 i 120.000 euros es passa del 21,48% al 23,50%, i les rendes superiors a 120.0000 tributaran a partir del pròxim exercici a l’25,50%.