Puig qualifica el ‘Projecte artístic juliol 3’ com un espai de ‘record i reivindicació’ per a les víctimes de l’accident del metro

121

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha qualificat el ‘Projecte artístic juliol 3’, com un espai de “record i reivindicació” en memòria dels 43 morts i 47 ferits en l’accident de metro de Jesús. En l’acte, organitzat per l’Associació de Víctimes del Metro 3 de juliol (AVM3J), també han estat presents la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i la consellera d’Habitatge, María José Salvador.

El cap del Consell ha definit com “especialment emocionant” la inauguració de la intervenció artística, tant per a l’AVM3J, com per a tot el poble valencià perquè “expressa el sentir de tots els ciutadans”. Tal com ha explicat, amb ella s’ha obert “un espai espiritual i laic que té a veure amb la memòria d’aquelles persones que mai van haver morir”.

D’altra banda, Puig ha insistit que la Generalitat “va fallar” als ciutadans valencians fa deu anys i ha remarcat que actualment la prioritat del Consell és “lluitar perquè mai torni a ocórrer un accident d’aquestes característiques”. Per aquest motiu, el 2017 la Generalitat aprovarà una llei de seguretat ferroviària pionera amb la finalitat que tots els passatgers d’un servei públic essencial, com és el metro, “tinguin garantida la seva seguretat”.

La presidenta de l’Associació de Víctimes del Metro 3 de juliol, Rosa Garrote, ha explicat que “una etapa culmina” amb la inauguració de la intervenció artística ‘Prime Time’. “És important que quedi una cosa física per recordar que una cosa tan tràgic com l’accident no pot tornar a passar”, ha afirmat Garrote que, a més, ha destacat que l’objectiu de l’associació és “deixar alguna cosa permanent com a memòria col·lectiva per recordar que les persones són sempre el primer “.

Intervenció artística ‘Prime Time’

La intervenció artística ‘Prime Time’, instal·lada al revolt on va ocórrer l’accident el 3 de juliol de 2006, es compon de 50 rellotges blancs i negres. Els 43 rellotges blancs marquen exactament l’hora de l’accident, les 13:03 hores, en referència a cadascuna de les víctimes mortals. D’altra banda, els set rellotges negres restants serviran com a suport multimèdia per accedir, a través d’una ‘app’, a continguts amb informació de l’accident i sobre la tasca duta a terme per l’AVM3J.

Com ha explicat el seu artista, Anja Krakowski, ‘Prime Time’ pretén plasmar la línia de temps truncada en el moment de l’accident i, al seu torn, el començament de la lluita de l’associació. L’origen de la idea es remunta a un article signat pel periodista Jordi Évole, titulat ‘Prime Time’ i al qual la instal·lació deu el seu nom, amb el qual, segons Krakowski, “es va contribuir a visibilitzar el que ha passat a València i fer que un fet passés d’allò personal a allò públic “.