Puig obri una nova etapa de relacions amb la Comissió Europea

487

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha reunit al Parlament Europeu d’Estrasburg amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en una trobada que ha suposat l’inici d’una nova etapa de relacions de la Generalitat amb la Unió Europea basada en la col·laboració.

Puig ha assegurat que la trobada ha estat “extraordinàriament positiu” per als interessos de la Comunitat Valenciana, ja que escenifica un canvi en les relacions i un “espai de reconciliació” de la Comunitat amb les institucions europees. De fet, el cap del Consell és el segon líder autonòmic espanyol al que rep l’alt mandatari europeu.

En aquest sentit, ha recordat que una de les primeres mesures que va prendre a l’inici del seu mandat va ser tornar a hissar la bandera de la Unió Europea en les diferents institucions de la Generalitat i ha destacat l’esperit europeista de l’actual Executiu autonòmic i del conjunt de la Comunitat Valenciana, que contrasta -ha indicat- amb l’actitud de l’anterior Executiu valencià.

Una reunió per a “situar-nos al mapa”

El cap de l’Executiu valencià ha destacat que la trobada ha servit per “situar la Comunitat Valenciana en el mapa” i ha assegurat també que el seu objectiu és treballar per mantenir la bona relació amb la Unió Europea i també per aconseguir que es tingui en compte la situació econòmica de la Comunitat.

De fet, Puig també ha sol·licitat que es reajustament el plantejament de cofinançament de projectes des d’Europa a la Comunitat Valenciana. “Volem que les xifres s’ajusten a la nova realitat en el que queda de pla operatiu, però sobretot de cara al nou pla operatiu 2020-2026”, ha indicat. “Necessitem el suport de la UE per desenvolupar tot el nostre potencial”, ha remarcat també.

Major sensibilitat amb les regions

El president ha valorat la “receptivitat” amb la qual ha estat atès pel seu interlocutor: “Juncker entén que Europa no es construeix només des dels Estats, sinó també des de la diversitat de les regions”, ha afirmat.

A més, tal com ha subratllat Puig, el president de la Comissió Europea també s’ha compromès a donar suport al projecte del Corredor Mediterrani, que representa “un element fonamental per a la solidesa de la sortida econòmica”. Es tracta d’una infraestructura que “té grans possibilitats de tenir l’acollida màxima del pla Juncker”, ha precisat el president

D’altra banda, Puig ha advocat per reduir la burocratització en l’aplicació del Pla Juncker per tal d’impulsar mesures que tinguin més impacte en les pimes valencianes. El cap del Consell ha defensat també la importància de desenvolupar polítiques públiques que impulsin la innovació i la millora de la competitivitat i ha sol·licitat suport econòmic de la UE per promoure-les.

La reunió entre Puig i Juncker també ha girat al voltant del Brexit. El president ha recordat a això que al voltant un terç dels anglesos que viuen a Espanya ho fan a la Comunitat Valenciana i s’ha mostrat partidari que imperi el “sentit comú” en el procés.