Puig ‘La llei de memoria democràtica preten honrrar a les victimes del franquisme”

162

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat que la futura llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència a la Comunitat Valenciana pretén recuperar la memòria democràtica per “honrar, recordar i reconèixer” a les víctimes del franquisme i avançar, d’aquesta manera , cap a “un futur de convivència”.

El cap del Consell s’ha pronunciat en aquests termes durant la presentació de l’avantprojecte de llei de Memòria Democràtica, que està previst que s’aprovi en el pròxim ple del Consell. A l’acte també han participat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i la consellera de Justícia, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo.

“Més que mai hem d’enfortir les llibertats democràtiques i dir que aquestes no es poden garantir per sempre”, ha defensat Ximo Puig, que també ha remarcat l’obligació de “seguir lluitant” perquè les idees que sustenten aquest avantprojecte de llei “continuïn vigents sempre “.

D’altra banda, el president ha rendit un personal homenatge a la figura de la dona durant la repressió franquista i, en aquest sentit, ha recordat a totes aquelles que visitaven als presos de milers de presons per “portar una mica de menjar i afecte “als seus presoners. “Ningú pot tornar la vida a les dones que en cada poble i ciutat van estar marginades amb espectacles horrorosos per posar en evidència la seva relació amb l’imaginari de la llibertat”, ha denunciat Puig.

Tal com ha explicat Puig, l’objectiu actual del Consell és “pagar el deute política i simbòlica que tenim amb aquestes víctimes” i, al mateix temps, rehabilitar-les “moralment”. “Ningú pot tornar la vida als que la van perdre, ni a les famílies que, a més de perdre a un ésser estimat, es van veure obligades a viure en la marginació i en l’oblit”, ha explicat.

Per la seva banda, la vicepresidenta Mónica Oltra ha reivindicat la memòria com “un acte de justícia i de dignitat col·lectiva que serveix per cohesionar la societat”.

A més, ha criticat el “oblit intencionat de les institucions” cap al dret a conèixer la veritat sobre el passat ia recuperar les restes de les persones, “un fet tan senzill i necessari, tan atàvic, com honrar els morts, atorgar-los la dignitat que es mereixen i no deixar-los diluïts en la foscor de l’oblit “.

“La Llei de Memòria Democràtica fa de la memòria un dret, el dret a escriure la nostra història, a dir les coses pel seu nom, a dir que no hi havia dos bàndols, sinó que uns van trair al Govern legítim i escollit democràticament, amb la pitjor de les formes: la guerra “, ha conclòs Oltra.

Avantprojecte de llei de Memòria Democràtica

La consellera de Justícia, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha destacat que l’avantprojecte de llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana “pretén atorgar el reconeixement social, el restabliment de la dignitat i la reparació moral” de els danys causats a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

“Aquesta és una llei que vol integrar totes les víctimes”, ha remarcat Bravo, que, a més, ha incidit que no es tracta d’un text “revengista”. L’objectiu que persegueix l’avantprojecte de llei de Memòria Democràtica, segons la consellera, és “recuperar 3 drets fonamentals” per a totes les víctimes: el dret a la veritat, el dret a la justícia i el dret a la memòria.

Pel que fa al dret a la veritat, la llei inclourà la possibilitat d’identificar les víctimes i de buscar a les persones desaparegudes. Per a això, el text estableix, d’una banda, la creació d’un cens de víctimes a la Comunitat Valenciana, que també inclourà els valencians i valencianes d’origen que van morir fora de les fronteres espanyoles i, a més, s’abordarà el problema de la desaparició de nens i nenes durant la dictadura franquista.

D’altra banda, la nova llei atén les recomanacions de l’ONU relatives al desemparament de les víctimes del franquisme. D’aquesta manera, la Generalitat realitzarà actuacions de recuperació i identificació de les restes de les víctimes desaparegudes mitjançant mapes de localització, tal com ha avançat Bravo.