Puig parla d’evitar la ‘instrumentalització’ del debat territorial en l’entrega del premi a SCC

1384

ActualitatDiària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha optat per evitar la “instrumentalització” del debat territorial i les “reaccions recentralizadoras” i ha instat a reconèixer la vigència de la Constitució per a superar la “simplificació del debat polític” recuperant “l’esperit integrador enfront dels maniqueismes”.

El nostre model de convivència es veu amenaçat també per un nou centralisme que ha sorgit com a acte reflectisc als impulsos separatistes”, ha incidit Puig, qui ha destacat que “avui, com fa quatre dècades, la resposta està en els matisos, que és on se cimenta la convivència en una societat complexa”.

Així s’ha manifestat Puig en l’acte de lliurament a l’entitat Societat Civil Catalana del XXVI Premi de Convivència, guardó que atorga anualment la Fundació Manuel Broseta.

Durant la seua intervenció en l’acte, el president ha demanat que “ningú utilitze el separatisme per a recentralizar” ni per a “menysprear les diferents llengües, cultures i sentiments que existeixen a Espanya”. “Ni uniformitat, ni identitarismo”, ha reclamat, al mateix temps que ha instat al fet que “ningú oblide en el debat territorial que en els territoris viuen persones”.

“Acordar, pactar, ni ahir ni avui és trair”, ha defensat el cap del Consell, qui ha destacat el valor del diàleg com “l’única via per a abordar els conflictes polítics en les societats democràtiques avançades”, ja que, segons ha explicat, “implica obligatòriament reconèixer als altres com a iguals”, així com “parlar del que ens uneix, però també del que ens separa”, observant a “els quals no pensen ni senten com nosaltres com a persones amb interessos diferents i respectables, com a adversaris, però mai com a enemics”.

En aquest sentit, Puig ha ressaltat el treball de “els moviments cívics i ciutadans”, que “són els que de li donen vitalitat a la democràcia”. A més, ha volgut recordar que “el virus del fanatisme no és patrimoni de ningú” i ha indicat que, contra ells, “la millor vacuna és la raó dialogada”.

Respecte sense indiferència 

En aqueix sentit, el president ha reivindicat el llegat de Manuel Broseta, que defensava “el respecte sense indiferència”, i ha recordat a “altres grans noms valencians i catalans com Ernest Lluch o Francisco Tomás i Valent“, que van debatre “sobre el que ens singularitza i sobre allò que ens uneix”, però sempre “des del respecte, el rigor, el diàleg i la tolerància”.

“Catalunya, com la Comunitat Valenciana, no ha sigut mai una societat tancada”, ha assenyalat Puig, sinó que, ha indicat, “les portes vitals i intel·lectuals de Catalunya sempre han estat obertes en tots els períodes històrics, fins i tot en els anys més foscos”. Per açò, ha assegurat, “els valencians, des del respecte, no som indiferents, i cerquem la superació d’una situació que perjudica a Catalunya, al conjunt d’Espanya i a la Comunitat Valenciana”. 

Així, en l’acte d’homenatge i reconeixement, el president ha defensat els “valors il·lustrats” de Broseta i els seus contemporanis; uns valors que, ha lamentat, “els van costar la pròpia vida a les mans dels intolerants”. A més, ha advertit que “convé tenir molt present el seu llegat enfront de les noves formes de violència, el terrorisme global i les veus, a tot el món, que parlen de murs, d’exclusions i marginacions o que volen reduir la democràcia als aspectes més insubstancials”.

En l’acte, al que també han assistit la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, i la de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, el president ha destacat la “gran vàlua intel·lectual, cívica i social” de Broseta, el llegat de la qual és “referència en els fonaments del que significa l’Estat de Dret, els valors de la democràcia i l’amor a la nostra terra”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací