Puig anuncia la creació d’una comissió que redactarà un pla de xoc per generar un ‘cercle de seguretat’ i frenar els atropellaments a ciclistes

466
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la creació d’una comissió que s’encarregarà de redactar un pla de xoc que tingui com a objectiu principal frenar els atropellaments a ciclistes i generar un “cercle de seguretat” per a aquests.

El cap del Consell ha donat a conèixer aquesta iniciativa després de reunir-se amb representants de les administracions públiques i d’entitats socials i esportives implicades en la seguretat viària dels ciclistes, en una trobada que ha qualificat com “extraordinàriament profitós”.

La comissió, que treballarà en la redacció del pla de xoc durant els propers 30 dies, sorgeix per assolir aquest objectiu de “accidents zero” després dels recents atropellaments a ciclistes que han causat víctimes mortals no només a la Comunitat Valenciana, sinó també en altres autonomies. Es tracta, segons ha indicat Puig, de “donar resposta inicialment a la qüestió conjuntural, però, sobretot, a la qüestió estructural”.

Per aconseguir aquesta comesa, és “fonamental” generar valors de respecte i treballar en la “cultura de la prevenció”, perquè “aquí és on rau en gran part el problema”, ha subratllat Puig, que ha afegit que, amb aquesta comesa, s’incrementaran les mesures de caràcter pedagògic i la comunicació institucional “per conscienciar el conjunt de la ciutadania d’aquesta situació”.

Tot i això, ha incidit en la necessària responsabilitat “individual i personal” de la ciutadania a això, ja que “és evident que els últims accidents s’han causa de situacions d’irresponsabilitat”. “Qui beu i es droga no pot conduir, no ha de conduir, perquè està alterant les normes de convivència i cal donar-li la resposta que es mereix”, ha sentenciat el cap de l’Executiu valencià.

Puig s’ha referit també al canvi de paradigma que ha experimentat l’ús de la bicicleta, que s’ha convertit “un dels vehicles fonamentals de la mobilitat dels ciutadans”, i és també és “un element d’una nova manera d’entendre la vida i la nostra relació amb l’entorn “.

D’altra banda, el president ha celebrat que a la Comunitat Valenciana el ciclisme i el triatló compten amb gran nombre de seguidors associats a les respectives federacions esportives, així com la “acollida extraordinària” del ciclisme urbà i el seu potencial turístic. “Les ciutats necessiten participar en el combat contra el canvi climàtic i garantir un ús adequat de les bicicletes”, ha indicat.