Patim ha rebut un dels guardons més importants que es concedeixen en l’àmbit de l’acció social a Espanya

81

Patim ha rebut un dels guardons més importants que es concedeixen en l’àmbit de l’acció social a Espanya. L’entitat castellonenca ha estat distingida amb la Menció honorífica, en la modalitat col·lectiva, en els Premis Estatals de Voluntariat, que concedeix el Ministeri de Sanitat i que s’han lliurat dins el marc de la XVII Congrés Estatal de Voluntariat que s’està celebrant a Osca.

La Comissió de Valoració de la Secretaria d’Estat de Serveis Socials i Igualtat ha triat a Patim per “el seu model d’acció voluntària amb les persones amb addiccions tòxiques” i el seu caràcter “participatiu, integral i responsable”. Fundada el 1985, l’organització porta 30 anys promovent la figura del voluntariat i la seva capacitació a través de diferents activitats anuals. Ha ocupat la presidència de la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana i en l’actualitat compta amb unes 30 persones voluntàries que col·laboren a través de tallers o accions puntuals.

El president de Patim ha recordat durant la seva intervenció que “hi ha un veritable voluntariat quan hi ha un esperit col·laboratiu” però ha advertit que “no pot convertir-se en un mecanisme d’ocultació per a una societat que moltes vegades dóna l’esquena a les seves pròpies realitats d’exclusió social “. Francisco López i Segarra va assegurar que durant els últims anys s’observa certes “distorsions” al voltant d’aquest moviment social perquè “hi ha qui utilitza la paraula voluntariat aprofitant-se del esforç, la motivació i la il·lusió d’éssers humans per al seu propi encimbellament personal, associatiu o empresarial” .

Per la seva banda, el president de la Plataforma del Voluntariat d’Espanya, Luciano Poyato, va remarcar la transcendència de conscienciar la societat perquè exerceixi el dret a la participació. “Estem en una revolució de la participació i el voluntariat és l’expressió d’aquest procés que reivindica un espai per a la solidaritat”, va afirmar. “Fer voluntariat és voler canviar el món i fer-ho -va afegir- i per a això ha d’haver una transmissió de valors”. Gairebé quatre milions de persones realitzen voluntariat a Espanya. Poyato va ser l’encarregat de lliurar el premi a Patim.

Els Premis Estatals al Voluntariat Social 2016 han reconegut també la tasca de Jaume Garralda (Premi Estatal), Araceli Cavero (Menció Honorífica) i la Fundació Somiar Despert (Premi Estatal).

El nou secretari d’Estat de Serveis Socials i Igualtat, Mario Garcés, va assistir al lliurament de premis, juntament amb el president d’Aragó, Javier Lambán i l’alcalde d’Osca, Luis Felipe Serrate. Gairebé un miler de persones s’han inscrit al XVIII Congrés Estatal de Voluntariat que finalitza demà.