Oltra trasllada al Consell d’europa els esforços per a rebaixar el risc de pobreça en la Comunita

483

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha traslladat al Consell d’Europa els esforços que s’estan realitzant en el Govern del Botanico per rebaixar la taxa de pobresa a la Comunitat Valenciana, que en dos anys ha baixat un 6,9% enfront del creixement del 0,5% en el conjunt de l’Estat.

Oltra ha mantingut aquest dimarts diverses reunions amb els responsables de l’oficina que va elaborar l’últim informe d’Espanya del comissari per als Drets Humans del Consell d’Europa, Françoise Kempf.

Posteriorment, ha tingut lloc una trobada amb la vicesecretària general del Consell General d’Europa, Gabriella Battaini-Dragoni, amb qui ha tractat les accions de la Generalitat Valenciana per a l’acollida de persones refugiades.

La vicepresidenta ha posat en valor el treball de les comunitats autònomes, especialment el de la Comunitat Valenciana, que “són les que en realitat les que mantenim el pilar social a Espanya. Per això, cal que el Consell d’Europa conegui aquestes polítiques que van en la direcció que els drets socials siguin garantits “.

Pel que fa a la reducció del risc de pobresa a la Comunitat Valenciana, Oltra ha afirmat que les accions del Consell en aquests dos anys de govern “estan donant els seus fruits”.

A més, la consellera ha destacat les regions i poders locals a Europa, “ja que són els que, amb l’aplicació dels drets socials, els que tracten de cohesionar” aquest territori ja que l’Europa social és el que la ciutadania està demandant “, ha assegurat .

El document del Consell d’Europa adverteix de les repercussions de la crisi econòmica i les mesures d’austeritat en els col·lectius de nens i nenes, persones amb discapacitat i en la protecció de drets humans.

Informe de Drets Humans

Quant a l’informe sobre Drets Humans, la Comissió Europea ha expressat la seva preocupació per l’increment de la taxa de pobresa infantil perquè els nens i nenes “s’han vist desproporcionadament afectats per les retallades”.

Igualment, ha advertit també amb “preocupació” sobre l’aplicació de la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència atès que la crisi “ha soscavat la majoria de programes encaminats a promoure la inclusió de les persones amb discapacitat “.

En el cas dels Drets Humans, exigeix ​​”garanties” per evitar “pràctiques discriminatòries” especialment en l’àmbit de la immigració.

La vicepresidenta ha intercanviat informació amb els responsables de l’elaboració de l’informe els canvis produïts a la Comunitat Valenciana en aquests dos anys, que han permès millorar la situació de les persones en l’accés als drets socials.

Així, ha recordat que les valoracions de la dependència han crescut un 52,7 per cent i que en aquest mes de maig s’han arribat a realitzar 2.008 valoracions; la meitat del que va fer l’anterior govern en tot l’any 2014.

En aquesta línia, el Consell d’Europa ha rebut també amb grat la reducció del 6,9 per cent la taxa de pobresa a la Comunitat Valenciana, mentre que en el conjunt de l’Estat augmenta un 0,5 per cent respecte a 2014 –segons la Taxa Arope–.

Oltra ha repassat algunes mesures, com el Pla Valencià d’Inclusió i Cohesió Social (Pla Vics) o l’elaboració de la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió.

Des del Consell d’Europa també s’han interessat per l’Estratègia per al Poble Gitano que està desenvolupant la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a través de la qual s’incorpora a les dones com a interlocutores amb aquest col·lectiu.

refugiats

La vicepresidenta ha mantingut una altra reunió amb la vicesecretària general del Consell General d’Europa, Gabriella Battaini-Dragoni, a qui li ha traslladat la “solidaritat” dels valencians i valencianes per acollir persones refugiades després de l’esclat de la guerra a Síria.

D’aquesta manera, Battaini-Dragoni ha valorat les mesures adoptades, com la xarxa de municipis acollidors; la possibilitat d’noliejar un vaixell o que s’hagi liderat la posició conjunta de 11 comunitats autònomes per exigir al Govern d’Espanya que compleixi els seus compromisos d’acollida i permeti a les autonomies realitzar polítiques d’acollida.