Oltra destaca l’acord ‘transitori’ aconseguit per les autonomies amb el Ministeri per al repartiment del 0,7% de l’IRPF per a fins socials

468

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat aquest dilluns l’acord “transitori i excepcional” que les comunitats autònomes han aconseguit amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat per al repartiment dels fons del 0,7 per cent de l’IRPF per a fins socials, i pel qual les autonomies gestionaran el 80 per cent i el Govern central el 20 per cent. En el cas de la Comunitat Valenciana, aquest any li corresponen 13,5 milions.

La vicepresidenta ha explicat que la Comunitat Valenciana ha donat suport a la proposta “transitòria” per 2017 “per lleialtat institucional, per donar una resposta al Tercer Sector i pel bé de les persones beneficiàries”.

En aquest punt, ha incidit en la “excepcionalitat” d’aquest acord, i ha explicat que per aquest motiu la comissió ha fixat un calendari per treballar un model nou de repartiment dels fons del 0,7 per cent de l’IRPF, ja que el actual es basa en el realitzat en 2016.

Oltra ha explicat al respecte que el nou model “s’ha de basar en criteris objectius i territorialitzats” perquè “a partir de 2018 es faci una distribució justa i que respongui a les necessitats de cada territori”.

La vicepresidenta del Consell s’ha pronunciat d’esta manera en acabar la reunió del Consell Territorial de Dependència i Serveis Socials que ha tingut lloc a la seu del Ministeri de Sanitat i Serveis Socials i Igualtat, a Madrid.

En la trobada, que ha reunit comunitats autònomes i ministeri, s’ha debatut l’acord sobre la concessió de subvencions a entitats del Tercer Sector amb càrrec a l’assignació tributària del 0,7 per cent de l’IRPF per a l’any 2017.

En aquest sentit, Mónica Oltra ha recordat que el passat 19 de gener, el Tribunal Constitucional va fallar a favor que el Govern espanyol transfereixi a les comunitats autònomes la recaptació de l’0,7 per cent de l’IRPF destinat a fins socials.

En la resolució de l’Alt Tribunal s’adverteix que “per a la plena realització” de les competències que han de desenvolupar les comunitats autònomes, es “eviti la persistència de situacions anòmales en què segueixin sent exercides per l’Estat competències que no li corresponen”.

Personal de treball

D’altra banda, l’acord amb el ministeri inclou la possibilitat de contractar sis persones que tramitin les concessió de les subvencions a les entitats del Tercer Sector que es presentin a aquests ajuts. La vicepresidenta ha explicat que han aconseguit que el ministeri es faci càrrec d’aquesta part “per no haver de detraerlo del fons del 0,7 per cent de l’IRPF”.