Naix en Vila-real, la fundació “Pro Monestir i Basílica de Sant Pasqual”

821

Foto de: www.castellonconfidencial.com

L’alcalde Vila-real, José Benlloch, l’Associació Amics del Pouet del Sant i la Fundació Caixa Rural Vila-real constitueixen formalment aquesta tarda la Fundació Pro Monestir i Basílica de Sant Pasqual en un acte que tindrà lloc a la Reial Capella de la basílica i en el qual també participen el bisbe de la diòcesi, Casimiro López, el president de la Diputació, Javier Moliner, les germanes clarisses del convent de Sant Pasqual i la directora gerent de l’IVC + R, Carmen Pérez. L’acte formal d’escriptura pública de l’entitat suposa la posada en marxa definitiva d’una fundació en la qual tant el consistori com l’associació cultural Amics del Pouet del Sant han treballat en els últims anys amb l’objectiu de “sumar esforços en el projecte comú d’impulsar els valors culturals, artístics i socials associats a la figura de Sant Pasqual i la seva basílica “.


La Fundació Pro Monestir i Basílica de Sant Pasqual constarà d’un patronat, presidit per l’alcalde de Vila-real, i neix amb un capital social de 30.000 euros, aportat en un 50% pel consistori (15.000 euros), a més de Caixa Rural (5.000 euros), Amics del Pouet del Sant (5.000 euros) i donacions particulars. A més del primer edil, del patronat formaran part Amics del Pouet del Sant, amb Ramon Bellmunt com a vicepresident i secretari i tres membres com a vocals, així com el president de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés, que serà també vicepresident i tresorer de l’entitat. Per afavorir la cooperació en l’impuls de projectes de promoció de la basílica, s’incorporen al patronat com a vocals la comunitat de clarisses, amb la mare abadessa, María Dolores Pérez, i Sor Maria Socors Uribe, el bisbe de Sogorb-Castelló, el president de la Diputació, el regidor de Turisme de Vila-real, la directora de l’IVC + R i la directora de l’Institut Valencià de la Música, Inmaculada Tomás, que aquesta tarda excusa la seva assistència a l’acte.

La Fundació Pro Monestir i Basílica de Sant Pasqual neix, d’aquesta manera, com a entitat sense ànim de lucre adreçada al foment de la cultura, les arts i el patrimoni religiós de Sant Pasqual, també com a atractiu turístic del municipi i la província de Castelló. En concret, els estatuts de la fundació preveuen el desenvolupament d’actuacions destinades al foment de la música i l’art, a través de concerts de carilló, de l’òrgan i corals, aprofitant per a això un dels conjunts de campanes i carilló més importants d’Europa . També es promourà el patrimoni, a través d’exposicions de fons del Museu del Pouet del Sant o peces cedides i s’establiran col·laboracions amb conservatoris de música de la Comunitat i altres entitats que ho sol·licitin amb una finalitat educacional, a més de promoure visites al monestir i basílica, garantir l’accés a persones amb mobilitat reduïda i fomentar la cura i potenciació de tot allò relacionat amb el conjunt de Sant Pasqual.

“La figura i la importància de Sant Pasqual van més enllà de les fronteres locals i també transcendeixen l’àmbit religiós”, assenyala l’alcalde, que destaca particularment les vessants cultural i artística, patrimonial, social i turística de la basílica del patró de Vila-real. “La fundació que avui constituïm formalment és el millor instrument jurídic que podem posar a l’abast de la societat per seguir potenciant tots aquests valors des d’un projecte comú”, assenyala Benlloch, qui anima a les administracions i entitats que formen part de l’entitat a treballar de manera coordinada i col·laborar en la promoció de l’entorn de la basílica i el monestir.