Monica Oltra aposta per uns serveis socials constituits en drets socials de la ciutadania

130

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la necessitat d’un model de serveis socials “constituït en drets socials de la ciutadania, que cobreixi les necessitats de totes i cadascuna de les persones i atengui les peculiaritats que van a apareixent en les diferents etapes de la vida “.

Mónica Oltra, que ha clausurat a Gandia les VI Jornades de Convivència organitzades per la Unió de Jubilats i Pensionistes d’UGT-País Valencià, ha assegurat que, des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, s’està treballant en aquest sentit “apostant per la promoció de la qualitat de vida en totes les edats, especialment en la gent gran, per facilitar una vida més plena, més rica i més feliç “.

La vicepresidenta ha afirmat que primer hi ha els drets socials “i després el qie cal fer com a governant és que hi hagi diners per cobrir-lo, és una qüestió de prioritats”.

“El dret és aquí i s’ha de garantir, no val dir que no hi ha diners. Això és trampa”, ha advertit.
Així mateix, ha reiterat el compromís del Consell del Botànic “amb la construcció d’uns serveis socials que es constitueixin en la tercera pota de l’Estat del Benestar, juntament amb Sanitat i Educació” i que aquesta sigui una cosa “inqüestionable”

Oltra ha assegurat que un dels objectius del Consell és, sense deixar de cuidar i millorar la vida de les persones que es troben en situació de dependència, “fomentar l’envelliment actiu i l’autonomia personal” impulsant projectes i programes que millorin la qualitat de vida de la gent gran, “perquè si les persones grans estan bé, tota la societat es beneficia”.

En aquest sentit, ha recordat algunes de les iniciatives de la Conselleria d’Igualtat dirigides a aconseguir que les persones “siguin autosuficients”, treballant en un model que potenciï “l’autonomia personal per a prevenir la dependència i millori en definitiva la qualitat de vida”.

Igualment, ha mostrat l’interès del Consell en afavorir la “permanència de les persones majors en els seus casa tot el temps que puguin, potenciant programes de prevenció, rehabilitació i promoció integral perquè puguin valer-se per si mateixes”.

La vicepresidenta també ha recordat les noves polítiques que des de la Conselleria s’han posat en marxa per millorar el sistema d’atenció a les persones en situació de dependència, i ha destacat el nou pla de reordenació del sector residencial per a persones majors de la Comunitat Valenciana, ‘Queda’t a prop’, un pla elaborat “tenint en compte la mapificació dels recursos disponibles i que primarà l’atenció a l’usuari i la qualitat del servei”.

Oltra ha reiterat el compromís del Consell de “parlar, escoltar i actuar”, i ha assegurat que es continuarà treballant “en permanent contacte amb el sector, usuaris, usuàries i professionals per fer realitat el que la ciutadania demanda”.

‘Queda’t a prop’

Entre les mesures del pla de reordenació del sector residencial s’inclou la construcció de nous centres i un increment pressupostari del 11,55 per cent en el pressupost de millora i condicionament de centres, fins a arribar als 3,1 milions d’euros.

Així mateix, s’estreny la col·laboració amb diputacions i ajuntaments, que es va a plasmar a través de l’ampliació de les places municipals concertades, que creixeran en 547 en centres de dia i en 137 en centres diürns, i amb la recuperació de projectes que la manca d’inversió de l’antic govern va paralitzar i que ara es volen recuperar.
Un altre aspecte que s’aborda des d’aquest pla, és la creació del concert social per a les residències del tercer sector, el que permetrà que les 1.363 places que actualment gestionen aquestes entitats passin del model de la subvenció al concert, mesura que incrementa l’estabilitat i redueix la burocràcia.

Per eliminar la llista d’espera, el pla incorpora un concurs públic obert a totes les empreses de 3.300 places amb la incorporació de les clàusules socials, clàusules antimonopoli, i primant la qualitat per sobre del cost.
A més, el pla inclou l’establiment d’un preu públic per plaça que beneficiarà les rendes inferiors als 1.000 euros mensuals, ja que l’usuari només haurà d’aportar la part que està establerta en funció de la seva renda, garantint un mínim de diners per a la seva autonomia de 219 euros al mes, a més de les dues pagues extres.