Mónica Alvaro “El ministeri d’agricultura dificulta el repartiment d’aliments del FEGA”

429
“La nova resolució del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient del 25 de febrer de 2015, publicada al BOE el divendres 6 de març suposa, més si cap, la criminalització de les persones que sofreixen exclusió social i pobresa al territori espanyol. Amb aquesta resolució, el ministeri estableix els requisits que han de complir les organitzacions encarregades del repartiment d’aliments provinents del fons FEGA (coparticipado entre Unió Europea i Govern Español) i aquestes no podien ser més dràstiques”. Segons ha declarat avui la candidata autonòmica per les comarques del nord, Mònica Alvaro.

Segons explica Alvaro, “així, si fins ara les entitats socials que es dediquen altruista i voluntàriament a repartir aliments entre la població més necessitada, veien com cada vegada es complicava més la paperassa sol·licitada pel FEGA, amb la publicació d’aquesta Resolució corre el greu perill que milers d’entitats solidàries en tot L’Estat Español es quedin sense poder subministrar aliments per culpa de les més que desorbitades exigències del Ministeri”.

Alvaro ha explicat que “així la nova normativa, estableix que en 20 dies i de cara al proper repartiment d’aliments del 2015, les organitzacions voluntàries de repartiment d’aliments hagin d’aportar per cada persona a la qual es reparteix un lot de menjar, , un informe dels serveis socials públics o de treballadors socials acreditant la situació d’exclusió o vulnerabilitat de la persona receptora dels aliments”.

“D’aquesta manera organitzacions tan humils com per exemple les Càrites locals, les assemblees de Creu Vermella local, Mans Unides i altres associacions de voluntaris hauran de disposar d’un informe individualitzat per cadascun dels usuaris per continuar fent una tasca de la qual no ningú es beneficia econòmicament i que permet subsistir a milers de persones a les nostres comarcass”.

A data d’avui és difícil trobar un nombre adequat de treballadors socials contractats per les entitats socials que actuen als municipis, i d’altra banda, recordem que la llei 27/2013, de racionalització de l’administració pública, aboca als Serveis Socials municipals a desaparèixer com a competència municipal. “Per la qual cosa, aquesta justificació que exigeix el Ministeri a data d’avui és inviable, i més tenint en compte que per Llei de Protecció de Dades, aquesta classe d’informes deurien considerar-se de primer nivell de protecció i s’exposa a les persones afectades a una donis protecció flagrant en el seu dret a la intimidads”.

“Estem parlant d’ajudar a les persones amb aliments per a la seva supervivència i en compte de facilitar i incrementar programes d’ajuda, el Ministeri solament fa que complicar les coses i “criminalitzar” les persones pobres amb una sol·licitud excessiva de paperassa i requisits exagerats a canvi d’un paquet de llenties que sovint els pobres no poden ni coure a casa perquè no tenen per pagar el gas o la llum”, ha manifestat la candidata autonòmica de Compromís.

Des de Compromis s’ha remarcat que “anem a sol·licitar una política per part del Ministeri més d’acord amb la realitat que es viu als nostres municipis; uns criteris més adequats i realistes alhora de comprar els aliments que tinguin en compte factors com la pobresa energètica i correcta nutrició de les famílies i a més instarem al fet que la contractació de treballadors i treballadores socials per elaborar informes per part de les entitats de repartiment venja subvencionada pel FEGA tal com estableix el propi Reglament (UE) nº 223/2104.