Moliner “La tradició es el valor en el quel s’assenta el progrés de Castelló”

147

“La tradició és el valor en el qual s’assenta el progrés de Castelló. L’element transversal que vertebra tota una província i que ens brinda una font inesgotable d’oportunitats per al futur “. Amb aquestes paraules, el president de la Diputació, Javier Moliner, ha volgut inaugurar al Palau provincial el I Congrés Internacional sobre esdeveniment tradicional organitzat per l’UJI en col·laboració amb l’administració provincial des del convenciment que “aquesta província és un referent internacional en la matèria “.

Per això, tal com ha destacat Moliner, “reivindicar i posar en valor el nostre patrimoni, tradicions i cultura com a eix estratègic de les nostres polítiques és imprescindible a l’hora d’enaltir la identitat d’aquesta província. Les nostres tradicions són el valor diferencial que fa únic a aquest territori, i als seus 135 municipis “.

Durant la presentació del ‘I Congrés Internacional sobre esdeveniment tradicional: El patrimoni cultural immaterial com a element de projecció i desenvolupament territorial’, el president del Govern Provincial ha defensat la celebració d’aquest esdeveniment en terres castellonenques ja que “pocs territoris en el món uneixen tanta diversitat i riquesa de patrimoni, tradicions i festes “.

De fet, en la mateixa línia s’ha manifestat la directora del congrés, Estela Bernad, en reconèixer la tasca de la Diputació a l’hora de promoure la tradició com a element transversal a la província. “Aquesta és una institució que està fent molt per la província en una temàtica que ajuda a regenerar elements que projecten el nostre territori al mateix temps que ens permet arrelar més en la nostra terra”, ha defensat Bernad.

Abanderar coneixement al costat de l’UJI

Per a això, Govern Provincial i UJI s’han donat la mà en l’organització d’un esdeveniment que ha reunit més de mig centenar d’estudiants, professionals i investigadors nacionals i internacionals aquest matí a la Diputació amb l’objectiu de debatre sobre la gestió i protecció del patrimoni cultural immaterial, com és el cas de les festivitats tradicionals, a fi d’anar més enllà del valor de reputació de les ciutats.

“Des de la Diputació anem a abanderar sempre el coneixement i divulgació del territori i no hi ha millor manera per fer-ho que de la mà del major focus de coneixement de la província. I ho farem conscients que ens queda molt per fer però que de la mà de tota la societat convertirem cadascuna de les identitats que ens defineixen en una oportunitat de desenvolupament econòmic per a consolidar el Castelló que volem “.

Repoblem des de la tradició

No en va, Moliner ha destacat l’aposta del Govern Provincial per fer de la tradició i el patrimoni immaterial “un estímul que obri oportunitats de futur als nostres pobles i ofereixi motius per a qui vulgui quedar-se a viure, pugui fer-ho. La consolidació de la població en les zones de l’interior és un objectiu prioritari per a aquesta administració i els esdeveniments tradicionals són una eina més que útil per, mantenint la seva essència, convertir-los en un focus d’atracció turística i cultural que dinamitzi el territori “.