Maria José Salvador “El Port de Castelló ha sabut connectar i posar-se al servei de l’activitat comercial agraria e industrial castellonenc”

126

“El port de Castelló ha sabut connectar i posar-se al servei de l’activitat comercial agrària i industrial castellonenc, exercint així de palanca d’impuls per als nostres productes”, ha assegurat la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, en la inauguració de la VII Jornada Empresarial ‘Aliances del port per afavorir el creixement econòmic’, organitzada per port-Castelló-Mediterrani.

A l’acte han assistit, entre altres persones, el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo; l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; el president de la Diputació de la Diputació de Castelló, Javier Moliner o el president de Ports de l’Estat, José Llorca.

En la seva intervenció, la consellera ha mostrat tot el suport del Govern valencià al port de Castelló i ha destacat que la Comunitat “ha d’aprofitar les seves potencialitats com a gran nucli logístic per la nostra situació en el territori així com les nostres grans potencialitats per incrementar l’economia productiva , l’ocupació i el benestar dels ciutadans i ciutadanes “.

En aquest sentit, la consellera ha anunciat que, la setmana que, s’adjudicarà el projecte per a l’estudi del sector logístic de la Comunitat Valenciana, licitat al mes d’agost i la finalitat és determinar la demanda, així com les necessitats en estratègia logística . A més, ha avançat que la Conselleria, d’altra banda, ja ha licitat una assistència tècnica per a determinar “de forma objectiva i amb criteris tècnics” on ha d’anar la plataforma intermodal.

Un port que sap connectar

Per Salvador, el port és part de la ciutat i “aquesta vinculació que sempre ha tingut, s’ha incrementat en els últims temps i ha fet que ara els ciutadans també gaudeixin d’ell”. A més, el port ha establert una relació estreta amb els sectors productius de l’entorn perquè la seva raó de ser és servir de via per al desenvolupament econòmic.

Sobre això, la consellera ha subratllat que el port de Castelló va tenir des dels seus inicis una forta vocació exportadora, primer amb la taronja i després amb la ceràmica, i “ha anat creixent en importància, facilitant el desenvolupament del comerç i de l’activitat productiva en tota la seva zona d’influència “.

Aquest dinamisme demostra que “les aliances amb els sectors productius estan establertes i, en tot cas, són susceptibles d’incrementar-i millorar”.

Situació de l’oblit

La consellera també s’ha referit, en aquesta setena convocatòria de la jornada empresarial organitzada per Port-Castelló-Mediterrani, al fet que, ja en la seva primera edició, va reivindicar el Corredor Ferroviari Mediterrani com una infraestructura necessària per incrementar el creixement del port “perquè és una artèria que ens comunica amb Europa i que potenciarà l’economia de la Comunitat “.

Salvador ha lamentat “el poc que s’ha avançat des de llavors: ni s’ha acabat la implantació del fil entre València i Castelló, ni s’ha complert la data de terme donada pel Ministeri de Foment”.

“Tampoc -ha continuat la consellera- s’ha licitat l’obra del nou accés ferroviari al port de Castelló, tot i que en els pressupostos generals de l’Estat per al 2016 preveien una partida de 1,6 milions d’euros per a això. Una situació d’oblit de la Comunitat que no pot continuar “.