L’IVAJ organitza aquest estiu quatre camps de voluntariat d’arqueologia a Calp, l’Alfàs del Pi, Viver i Castielfabib

508

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha organitzat aquest estiu quatre camps de voluntariat en la modalitat d’arqueologia: ‘Banys de la Reina’ a Calp del 15 al 29 de juliol, ‘Vila Romana l’Albir’ a l’Alfàs del Pi del 17 al 30 de juliol, i dos nous projectes: ‘La Vila Vella’ a Castielfabib, del 14 al 28 de juliol, i ‘El Prado’ a Viver del 22 de juliol al 5 d’agost, tots ells per a jóvens de 18 a 26 anys. Les ultimes places disponibles es poden localitzar en la web de l’IVAJ.

Els camps de voluntariat són un tipus d’activitats en què un grup de jóvens de diferents procedències es compromet de forma voluntària i desinteressada a desenvolupar un projecte de treball amb contingut social en favor de la comunitat, combinat amb activitats complementàries d’animació. Els joves treballen cinc hores diàries de dilluns a divendres. Les vesprades i caps de setmana realitzen un grapat d’activitats culturals, lúdiques i de temps lliure. La realització del projecte és un mitjà per a fomentar valors de convivència, de tolerància, de participació, de solidaritat i d’aprenentatge intercultural.

El jaciment arqueològic de Banys de la Reina de Calp està situat sobre la línia de costa, pegat al passeig marítim de la dita població costanera el símbol més significatiu de la qual, a més de les seues platges, és el tómbol conegut com a Penyal d’Ifach. Els objectius del camp són, entre altres, l’excavació en l’àrea est, la delimitació dels murs de tancament Nord i Est de la basílica paleocristiana, confirmar l’existència de possibles soterraments, així com l’estudi estratigràfic de diversos elements. Este camp es realitza en col·laboració amb l’ajuntament de Calp

Per la seua banda, el conjunt arqueològic de la platja de l’Albir està format per tres jaciments d’època romana baiximperial: una vila, una necròpolis i un mausoleu familiar. Al març de 2011 es va inaugurar el Museu a l’Aire Lliure Vila Romana de l’Albir, en el que es poden visitar les termes de la vila, situat en l’avinguda Oscar Esplà, 1. Ací es desenvoluparà el camp Vila Romana de l’Albir, que compta amb la col·laboració de l’ajuntament de l’Alfàs del Pi.

Els treballs arqueològics es realitzaran en la part residencial de la vila, localitzada a l’oest dels banys. A més de la neteja i excavació de restes immobles, es realitzaran labors de documentació, treballs topogràfics, tractament d’objectes mobles exhumats. Com a activitat complementària es realitzaran visites a llocs arqueològics pròxims.

Aquest estiu s’inicien dos nous projectes arqueològics ‘La Vila Vella’ a Castielfabib, del 14 al 28 de juliol, i ‘El Prado’ en Viver del 22 de juliol al 5 d’agost, organitzats en col·laboració amb els ajuntaments de Castielfabib i Viver respectivament.

L’objectiu general del camp és la intervenció arqueològica en part del jaciment conegut com a Vila Vella de Castielfabib, en la comarca del Racó d’Ademús. Es tracta d’un jaciment sense intervencions prèvies i del que es desconeixen molts aspectes encara, això permetrà als participants conèixer el procés de presa de decisions a l’inici d’una intervenció arqueològica, des de documentació en matrius d’estrat, la identificació de materials i estructures, tècniques de dibuix i planimetria, neteja i classificació de materials, documentació i interpretació de les restes trobats. Igualment, es formarà els voluntaris en tècniques d’excavació, mesures de seguretat, utilització de ferramentes i consolidació d’estructures excavades.

D’altra banda, El Prado té com a objectiu l’excavació i documentació de la vila romana d’El Prado en Viver, en la comarca de l’Alt Palància. El camp pretén donar una visió global de l’arqueologia. Es realitzaran treballs d’excavació, neteja i catalogació de materials destinats a la posada en valor del jaciment

La Comunitat Valenciana acollirà un total de 15 projectes de camps de Voluntariat juvenil, a més dels quatre d’arqueologia; set són de modalitat social i de treball amb xiquets: ‘Menuts i Grans’ a Alacant, ‘Persones majors i discapacitat’ a Benicarló, ‘Divertix-te I’ a Alcossebre i ‘Divertix-te II’ a Alborache així com ‘Art i discapacitat’ a València, ‘Xicotetes Il·lusions’ a Benicàssim i el nou ‘Anima’t’, de treball amb xiquets a Alborache. D’una altra banda existeixen quatre camps de medi ambient: ‘Paratge Natural Torretes’ a Ibi, ‘Ombria de la Plana’ a Enguera, ‘Parc Natural Sot de Chera’ a Chera, tots ells internacionals, i un nou camp en el ‘Paratge Natural La Cova Negra’ a Xàtiva.