L’hospital provincial de Castelló empra un novedos tractament per a les persones amb parkinson

714
El Servei de Neurologia de l’Hospital Provincial de Castelló ha començat a tractar a persones que pateixen Parkinson en fases avançades de la malaltia amb un tractament innovador que millora la qualitat de vida dels pacients.

Aquesta opció en l’abordatge del Parkinson consisteix en l’administració d’una infusió contínua intraduodenal de levodopa i carbidopa a través d’una sonda que permet que la substància pugui alliberar-se de manera contínua al llarg del temps, afavorint un tractament personalitzat.

Per a l’administració d’aquest tractament, que fins ara s’ha aplicat a tres pacients del centre amb resultats satisfactoris, és necessària la col·laboració del personal dels Serveis de Digestiu, Cirurgia i Anestèsia, que s’ocupen de la col·locació de la sonda intraduodenal.

Gràcies a la seva formulació en gel, aquest medicament aconsegueix una major estabilitat del pacient, ja que redueix els símptomes motors i no motors de la malaltia, el que es tradueix en una millora de la seva qualitat de vida i un guany en la seva autonomia.

El cap de Neurologia de l’Hospital Provincial, José Cerdà, ha destacat que “la posada en marxa d’aquest tractament suposa un important avanç per als pacients que pateixen aquesta patologia, ja que la seva forma d’administració li permet tenir un efecte que es manté constant a al llarg del temps .

Aquesta nova teràpia se suma a la que ja aplica el centre per al Parkinson en fase avançada, la bomba d’apomorfina.

La Malaltia de Parkinson presenta símptomes que progressen a mesura que passen els anys, i que poden arribar a ser invalidants. El doctor Cerdà assenyala que en les fases més avançades els tractaments disponibles disminueixen i els fàrmacs orals perden eficàcia. Per aquest motiu es fa necessari la utilització de teràpies avançades, i d’aquí la importància de l’aplicació d’aquestes opcions terapèutiques .

El Servei de Neurologia de l’Provincial atén actualment a uns cent pacients de Parkinson, dels quals un 10 per cent presenta la malaltia en estat avançat. El doctor Cerdà destaca l’atenció que reben els pacients des del moment de la detecció de la malaltia i durant tot el procés.

A mesura que la malaltia de Parkinson evoluciona, el pacient perd autonomia, fent-se cada vegada més dependent i generant una sobrecàrrega al cuidador, que acaba veient-se obligat a abandonar altres activitats de la seva vida”, manifesta.

En aquests estadis, els beneficis que aporten els tractaments avançats al pacient influeixen positivament en la qualitat de vida dels seus cuidadors, ja que dota al malalt d’una major autonomia.