L’hospital La Fe reuneix a prop de 200 pacients en el Día Internacional de la malaltia Inflamatoria Intestinal

473
La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha organitzat, amb motiu del Dia Mundial d’aquesta patologia, la I Jornada de Pacients. La trobada s’ha estructurat en sessions tipus ponències i, posteriorment, s’han desenvolupat 4 tallers específics relacionats amb algunes de les demandes formatives més sol·licitades en consulta pels propis pacients i familiars. L’acollida dels pacients i principals associacions d’aquestes patologies, tant ACCU com APPEII, cap a la realització d’aquest tipus d’activitats ha estat molt satisfactòria i s’ha completat fa setmanes l’aforament als tallers. En total, la jornada ha comptat amb l’assistència de prop de 200 participants.

“Amb motiu del Dia Mundial de la Malaltia Inflamatòria Intestinal el personal de la Unitat ha preparat una jornada en què abordem temes demandats pels nostres pacients, com la nutrició aplicada a la patologia, l’atenció a les emocions que provoca viure amb una patologia crònica i una nova eina de comunicació i informació, que és la nova pàgina web de la Unitat (https://eiilafe.com), on a partir d’ara els pacients podran trobar aquella informació de rellevància sobre el funcionament de la Unitat i documents de interès per al maneig de la seva malaltia “ha destacat Diana Muñoz, infermera responsable de la consulta d’infermeria de malaltia inflamatòria intestinal de la Fe i coordinadora de la jornada.

Així, Elisa Escorihuela, diplomada en dietètica i nutrició humana, ha ofert la sessió sobre nutrició aplicada en Malaltia Inflamatòria Intestinal i un taller sobre alimentació pràctica. De la mateixa manera, Miriam Fayos, psicòloga de l’Associació ACCU València col·labora en la sessió amb una xerrada sobre la raó de les emocions i allò que implica emocionalment per als pacients viure amb aquesta patologia crònica. Les activitats programades es completen amb la participació de Toñi Marín, especialista en Pilates i exercicis de relaxació, al costat de la pròpia Diana Muñoz, en un taller de tècniques de relaxació i respiració, i un altre taller sobre edició d’emocions, impartit per Miriam Fayos i glòria Meri.

La doctora Pilar Ens, directora de l’àrea de malalties digestives de l’Hospital La Fe, ha obert la jornada destacant l’esforç del centre sanitari per atendre les demandes d’aquests pacients crònics. Així, ha recordat la posada en marxa fa tres anys d’una consulta específica d’Infermeria per pacients amb MII, que coordina Diana Muñoz.

“A través d’aquesta consulta i jornades com la d’avui, la infermera ajuda al pacient a adaptar-se a la seva nova situació, a les seves necessitats ia les seves activitats quotidianes, millorant el grau d’acceptació de la malaltia, augmentant la seva satisfacció per l’atenció rebuda i rebent una educació sanitària de qualitat, que incrementa la sensació de control sobre la seva pròpia malaltia “, ha destacat Pilar Ens.

En aquesta mateixa línia, Anna Vives, directora d’infermeria de l’Hospital La Fe, ha destacat que “aquesta consulta sorgeix d’un nou model d’atenció infermera en Atenció Especialitzada, on vam rebre al pacient d’una forma multidisciplinària i on li impliquem en les seves autocures, també fomentant hàbits de vida saludable adaptats al seu estat de salut i que puguin millorar la seva qualitat de vida “.

Sobre la Malaltia Inflamatòria Intestinal

La Malaltia inflamatòria intestinal és una patologia de causa desconeguda però intervinguda immunològicament, els símptomes són molt variats i solen incloure la diarrea amb sang o el dolor abdominal. El curs de la malaltia al llarg del temps produeix discapacitat en una proporció significativa de pacients. A Espanya està diagnosticada en una de cada 500 persones, de manera que a la Comunitat Valenciana viuen prop de 10.000 persones amb aquestes patologies cròniques.

Alguns estudis recents manifesten una major incidència de la MII en la població i en relació a això també un major cost sanitari provocat per la complexa atenció que els pacients amb MII requereixen. La creixent presència de la malaltia, unida a la seva naturalesa crònica, obliga a plantejar-se noves formes d’atenció als pacients amb MII, basades en un model d’atenció multidisciplinar continuada, centrada en el pacient i que incorpori l’autocura i les noves tecnologies per augmentar la qualitat i l’eficiència i contribuir a la sostenibilitat del sistema.

Durant el desenvolupament de la malaltia, poden aparèixer complicacions, tant intestinals (oclusió intestinal, fístules, abscessos, deficiències nutricionals, etc.), com extraintestinals (dermatològiques, reumatològiques, oculars i hepatobiliars). El curs de la malaltia és impredictible, amb períodes de remissió i recaigudes i, en molts casos, arriben a requerir hospitalitzacions i intervencions quirúrgiques. La cronicitat de la malaltia, els controls periòdics, un tractament farmacològic