L’hospital La Fe realitza una mitja de 45000 proves celebrals a l’any mitjançant imatge medica

109

L’Àrea Clínica d’Imatge Mèdica de l’Hospital Universitari i Politènic La Fe ha realitzat un total de 27.000 ressonàncies a 13.500 pacients, des de gener de 2016 fins a l’actualitat.

Aquestes dades de l’activitat del servei han estat presentats aquest dimarts durant la Jornada de Portes Obertes d’Imatge Mèdica Avançada que se celebra amb caràcter anual a l’Hospital La Fe.

La sessió informativa, adreçada a pacients i professionals, té com a objectiu compartir les aportacions de l’ocupació de la imatge mèdica en el cervell, a més de conscienciar la població sobre la importància de la imatge mèdica, el paper de l’expert en radiologia i medicina nuclear, així com els avenços tecnològics que s’han implementat i es realitzen al servei del pacient.

Aquest any, sota el lema ‘Què fa la imatge mèdica mirant al cervell? Avantatges per al pacient ‘, s’han organitzat diverses ponències i taules de debat centrades en la demència, esclerosi lateral amitrófica, esclerosi múltiple, glioblastoma, ictus, cervell del nounat i radiómica.

En aquest sentit, cal assenyalar que l’Hospital La Fe realitza una mitjana de 45.000 proves d’imatge mèdica cerebrals anualment. A través d’elles, s’aconsegueix identificar i diagnosticar lesions cerebrals, caracteritzar-les per al seu correcte tractament i monitoritzar el seu seguiment. Les tècniques de radiologia intervencionista permeten el tractament d’ictus cerebrals, aneurismes i malformacions vasculars.

Per a Luis Martí Bonmatí, director de l’Àrea Clínica d’Imatge Mèdica de l’Hospital La Fe, aquest tipus de trobades “afavoreix la comunicació entre pacients i professions de l’Àrea d’Imatge Mèdica, ajuda a difondre a la societat el paper de radiologia i medicina nuclear al diagnòstic i tractament de les malalties cerebrals i posa de manifest tota la tecnologia i el coneixement que es bolca en els pacients “.

Per aquesta trobada s’ha comptat amb les ponències d’experts / es de l’Hospital La Fe, com de l’Hospital de Manises, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) de Barcelona i de la Universitat Politècnica de València.

Tecnologia puntera en Imatge Mèdica La Fe

Durant el 2015, l’Àrea d’Imatge Mèdica de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha atès més de 300.000 pacients, realitzant i interpretant tant proves radiològiques com procediments terapèutics no-invasius.

Cal destacar que aquest servei és punter a nivell tecnològic a la Comunitat Valenciana. Disposa d’unes instal·lacions que compten amb 3 RM (ressonàncies magnètiques), 6 TC (tomógrafos), multidetectors, 7 equips de Angiografia Digital, 22 ecògrafs, 1 PET-TC i 3 SPECT-TC, 24 arcs radiogràfics i 24 i 20 equips de radiografia convencional.

En aquest sentit, l’Àrea Clínica d’imatge mèdica i el Grup de Recerca Biomèdica de Imatge de l’IIS La Fe han organitzat aquest any a València el prestigiós Congrés Europeu del ESOI (European Society of Oncology Imaging) i EUSOMII (European Society of Medical Imaging Informatics ).

L’Àrea d’Imatge Mèdica aposta més per la investigació, participant en diversos grups acreditats de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS) com el Grup d’Investigació Biomèdica en Imatge. El grup de recerca està dirigit pel doctor Lluís Martí, responsable de l’Àrea d’Imatge Mèdica, i compta amb un total de 24 investigadors de diverses disciplines relacionades amb la medicina, l’enginyeria i la biologia.

Com una de les seves línies principals d’investigació, els biomarcadors d’imatge s’han d’entendre com el resultat de la interacció i la col·laboració estreta entre disciplines tradicionalment allunyades, com la física, l’enginyeria i la biologia, generant noves tècniques i procediments diagnòstics i terapèutics. Gràcies a aquesta col·laboració es pot obtenir informació molt útil per al diagnòstic precoç de malalties que, anteriorment, no podien detectar-se ni valorar de forma adequada.