L’hospital La FE participará en una xarxa internacional Marie Sklodowska-Curie

532

El doctor José Morales Roselló, pertanyent al Servei d’Obstetrícia de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, ha obtingut la prestigiosa ajuda ITN-Marie Sk? Odowska-Curie emmarcada dins el programa de finançament Horitzó 2020 de la Comissió Europea. Aquest ajut té una durada de 4 anys i un finançament total de gairebé 4 milions d’euros.

El projecte premiat s’anomena iPlacenta i serà coordinat des de la Universitat d’Aston al Regne Unit en una plataforma conjunta de recerca en xarxa que reuneix una vintena d’investigadors d’alt prestigi de diferents països de la Unió Europea.

Des del IIS La Fe, l’investigador i professor de la Universitat de València José Morales Roselló, realitzarà la seva recerca sobre la detecció del dany cerebral fetal intraúter ocasionat per la restricció de creixement, relacionant diversos marcadors moleculars com els micro-RNA, amb l’hemodinàmica Doppler fetal i el desenvolupament neurocognitiu postnatal. Es tracta de la segona ajuda ITN-Marie Sk? Odowska-Curie que rep el IIS La Fe i, gràcies al finançament concedit, s’ha de contractar a un investigador o una investigadora predoctoral de qualsevol país pertanyent a la Unió Europea per desenvolupar aquesta investigació sota la direcció del doctor Morales.

Marcadors de benestar neurològic fetal en sang materna

La incidència de mort fetal a Espanya és del 3-4%, o el que és el mateix, afecta un de cada 250-300 fetus. Per la seva banda, la incidència de restricció de creixement és del 5%, és a dir, un de cada 20 fetus. El 80% és d’inici tardà i es produeix després de la setmana 34, pel que resulta molt difícil de diagnosticar, generant danys subtils a llarg termini.

El control del creixement i benestar fetal al final de la gestació es basa en el mesurament ecogràfica del pes estimat fetal i en l’estudi mitjançant el Doppler de la seva hemodinàmica, especialment del flux umbilical i de la vasodilatació cerebral.

No obstant això, ‘la correlació de les dues tècniques amb el desenvolupament neurològic resulta pobra i incerta’, assegura el doctor Morales, el que fa que en molts casos en què el fetus està afectat per restricció de creixement sever o altres anomalies, no hi hagi elements diagnòstics que mesurin amb fiabilitat el normal desenvolupament del cervell fetal perquè sigui possible triar el moment òptim per a la finalització de l’embaràs. Més encara quan els danys que es produeixen, són freqüentment subtils, però amb gran repercussió en la vida postnatal.

L’objectiu de la investigació premiada és la detecció de nous marcadors analítics de benestar neurològic emesos pel fetus i detectats en sang materna. D’aquesta manera l’ecografia i el Doppler quedarien com un mètode de cribratge i l’analítica com un mètode de valoració més precís del desenvolupament neurològic òptim intrauterino.Un avanç que es podria equiparar, si s’assoleixen els objectius desitjats, al progrés que han suposat els tests de detecció prenatal d’anomalies genètiques en sang materna.

Les investigacions recents se centren en la valoració de marcadors epigenètics com els microRNA, petites molècules que controlen el RNA missatger un cop s’ha transcrit a partir de l’ADN i que se sospita que podria participar en nombrosos processos biològics.

Una cursa per la investigació: ‘9 km, 9 mesos’

El camí del projecte de recerca del doctor Morales Roselló reconegut amb l’ajuda ITN-Marie Sk? Odowska-Curie va tenir el passat mes de febrer un moment clau. El IIS La Fe i l’Ajuntament de Torrent van organitzar la cursa ‘9 km 9 mesos’ a benefici de la investigació sobre la prevenció del dany cerebral fetal. El 19 de febrer, 500 persones van participar en un gran esdeveniment solidari en el qual es van recaptar 3.602 euros per a aquest fi i que va reunir els veïns de Torrent al Parc Central, en una jornada de solidaritat i esport. Es van celebrar dues curses, una competitiva de 9 km i una marxa inclusiva i familiar de 4’5 km.

Un cop més, l’ajuda i la col·laboració de la societat civil van donar els seus fruits en forma d’aportació econòmica a la investigació biomèdica. La cursa ‘9 km, 9 mesos’ va ser possible gràcies als organitzadors, empreses i voluntaris de diferents associacions cíviques de Torrent en una jornada lúdica i de compromís amb el treball dels investigadors.