L’hospital General de Castelló ha acollit la IV jornada de cancer de pulmó de la provincia

130

L’Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS) ha acollit la IV Jornada de càncer de pulmó que es realitza a la província de Castelló, organitzada pel Comitè de Tumors Respiratoris de Castelló, i en la qual han participat una trentena de professionals sanitaris relacionats amb aquesta patologia.

La jornada ha estat inaugurada pel gerent del Departament de Salut de Castelló, Miguel Alcalde, acompanyat pel cap del Servei de Pneumologia de l’HGUCS, Juan Guallar, i la directora mèdic del Consorci Hospital Provincial de Castelló, Raquel Salas.

Els assistents han conegut de primera mà la gestió del procés diagnòstic en el càncer de pulmó, en una xerrada impartida pel cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital Clínic Universitari de València, José Franco, i en la qual s’ha fet un repàs d’aquells punts vitals en la detecció d’aquesta patologia.

A més, l’equip organitzador, pertanyent al Comitè de Tumors Respiratoris de Castelló, ha proposat als participants en aquesta jornada dos temes relacionats amb el ecobroncoscòpia lineal (EBUS). Aquesta tècnica diagnòstica, mínimament invasiva permet diagnosticar de forma ràpida el càncer de pulmó i determinar simultàniament l’estadi de la malaltia.

Durant la sessió d’aquest dissabte, els especialistes del HGUCS, doctors Andrade (Anatomia Patològica), Romero i Andreu (Pneumologia), han explicat el processament i rendibilitat de les mostres cito-histològiques obtingudes amb aquest sistema, i l’experiència d’aquest centre sanitari en això, per al que s’ha exposat també un cas clínic per al seu debat entre els assistents.

Entre les diverses ponències, també han ressaltat especialment dues. D’una banda la que desenvolupava la utilitat de la biòpsia percutània guiada per TAC en el diagnòstic del nòdul de pulmó, realitzada per Santiago Marco, radiòleg de l’Hospital General Universitari de Castelló, i la que ha exposat José Cerón, pertanyent al Servei de Cirurgia Toràcica l’Hospital la Fe de València, en la qual s’ha traslladat als assistents la situació actual de la cirurgia en el maneig del càncer de pulmó.

Per la seva banda, molt interessant ha estat el cas clínic, relacionat amb aquesta matèria, exposat per Isabel Tena, de la Unitat de Consell Genètic del Consorci Hospital Provincial de Castelló.

La jornada ha finalitzat amb una conferència magistral a càrrec d’Antoni Rosell, de l’Institut Oncològic Doctor Rosell, en què ha parlat dels últims avenços en l’oncologia de precisió en el càncer de pulmó.