L’excelent salud financera de la Diputació de Castelló permetrà avançar en 2017 fins 60 milions d’euros a 126 municipis

86

L’excel·lent salut financera que reflecteixen els comptes de la Diputació de Castelló li van a permetre el 2017 poder avançar fins a 60 milions d’euros als 126 municipis que així ho estan demanant, per disposar a principis de l’exercici de la liquiditat econòmica necessària per a prestar més i millors serveis als seus veïns i fer front als pagaments als proveïdors.

Cal tenir en compte que molts ajuntaments tenen problemes de liquiditat al començament d’any al no disposar d’ingressos pel cobrament de les seves taxes i impostos municipals fins a meitat d’any, per això el Govern Provincial els facilita finançament perquè puguin garantir una adequada prestació de serveis als seus veïns

Així ho ha explicat el diputat d’Hisenda, Salvador Aguilella, en informar que l’executiu que presideix Javier Moliner podrà anticipar el 2017 fins a 60 milions d’euros per atendre les necessitats dels pobles que així ho estan demanant. “La gestió econòmica marcada per Moliner des de la seva arribada a la presidència del Govern Provincial ens ha permès centrar els esforços econòmics en ajudar els municipis i, per tant, en brindar més oportunitats i més qualitat de vida a tots els castellonencs”, ha ressenyat Aguilella.

Per a això, aquesta important consignació pressupostària permetrà als ajuntaments demanar una bestreta de tresoreria corresponent fins al 75% de la bestreta de la recaptació dels seus impostos com l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) i l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), que els ajuda a gestionar l’administració provincial.

“D’aquesta manera -ha argumentat el diputat responsable- els consistoris compten amb un imprescindible, en alguns casos, avançament de tresoreria per afrontar pagaments a proveïdors i impulsar serveis en un primer semestre de l’any en què encara amb prou feines han tingut ingressos”.

L’objectiu no és altre que el de traslladar l’excel·lent salut financera de les arques provincials, fruit d’una política econòmica eficient i clara pel que fa a reducció de costos financers i estructurals es refereix, a tots els ajuntaments de la província de Castelló. “La Diputació és l’ajuntament d’ajuntaments, la casa de tots els castellonencs, i com a tal centra tots els seus esforços a millorar els recursos de què disposen els consistoris de cara als seus veïns”, ha argumentat.

Reducció de deute de 140 a 59 milions d’euros

Amb aquest objectiu, en els últims cinc anys des del Govern Provincial s’ha treballat de forma eficient en la reducció de deute per “alliberar recursos i centrar-los en el que realment importa: els veïns”. Per a això, en l’últim lustre de gestió amb Moliner al capdavant del deute municipal s’ha reduït en gairebé un 60%, passant dels 140 milions d’euros als 59,2 d’aquest any després d’aconseguir una amortització de fins a 14,3 milions d’euros durant el present exercici.

“Aquest exercici de sanejament dels comptes de la Diputació, fruit de la capacitat de gestió de tota l’administració i l’excel·lent treball dels seus professionals, ens permet gestar polítiques com les de tenir la possibilitat d’injectar fins a 60 milions procedents de la nostra tresoreria en les arques municipals dels ajuntaments per millorar la seva gestió “, ha reiterat Aguilella.