L’Alcora mostra el patrimoni industrial ceràmic en la fira internacional de turisme de Barcelona fins al 22 d’abril

1241

S’ha presentat la recuperació i posada en valor de la Real Fàbrica, un projecte que converteix a l’Alcora en un referent quant a la conservació

Actualitat Diària

L’Alcora està present en la fira internacional de turisme de Barcelona, B-Industrial, saló monogràfic de turisme industrial englobat en B-Travel, que es desenvolupa del 20 al 22 d’abril per a promocionar l’oferta de la localitat, basada en la ceràmica.

Fins a allí s’han desplaçat el primer tinent d’alcalde i regidor de Turisme i Patrimoni, Víctor Garcia, i el director del Museu de Ceràmica, Eladi Grangel que ha explicat que “sens dubte, la ceràmica ha deixat a l’Alcora una marcada petjada, molt evident en la nostra història, casc urbà, costums, tradicions, paisatge, naturalesa…”, qui ressalta que “aquest destacat patrimoni ceràmic s’ha posat en valor a través d’una sèrie d’iniciatives que proposen la visita a l’Alcora en clau ceràmica”.

Entre les iniciatives que l’ajuntament està promocionant en B-Industrial es troba la recentment senyalitzada Ruta del Patrimoni Industrial Ceràmic, el Museu de Ceràmica, els tallers artesanals, la Ruta dels Murals, la futura Ruta Natural del Patrimoni Industrial, i com a projecte estavella, la rehabilitació i posada en valor de la Real Fàbrica del Comte d’Aranda, que ja ha començat a donar els primers passos.

La Real Fàbrica del Comte d’Aranda

El projecte de recuperació i posada en valor de la Real Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda converteix a l’Alcora en un referent quant a la conservació i posada en valor del patrimoni industrial ceràmic.

Entre 2016 i 2017 l’Ajuntament de l’Alcora va adquirir els terrenys en què se situa: un total de 9.000 m² que conserven part de l’edifici fundacional (1726-1727), restes de les ampliacions del segle XVIII i un conjunt de tres forns àrabs de doble càmera de 1805 (vertadera joia de l’arquitectura industrial de l’època) i altres elements mobles i immobles que la converteixen en un espai únic per a mostrar l’evolució de la tecnologia i la producció ceràmica durant quasi 3 segles. En 2018 ha començat la rehabilitació d’aquest singular conjunt industrial, que serà parcialment visitable a la tardor.

La fundació en 1727 de la Real Fàbrica és un de les fites més destacades de la història de la ceràmica espanyola. Al llarg del segle XVIII va elaborar infinitat de peces decorades amb diferents estils, presents avui en col·leccions privades i museus de la talla del Victoria&Albert (Londres), el Musée de Sèvres (París), The Hispanic Society of New York, entre uns altres.

La Real Fàbrica va seguir en funcionament fins a poc abans de la Guerra de 1936-1939 i després les seues instal·lacions van ser aprofitades per algunes fàbriques de taulells fins a finals de la dècada de 1980.

Ruta del Patrimoni Industrial Ceràmic

Una de les iniciatives més recents és la Ruta del Patrimoni Industrial Ceràmic. Senyalitzada en el 2017, consta amb 10 punts informatius dedicats a diversos aspectes relacionats amb la petjada que l’activitat ceràmica ha deixat a l’Alcora: comerç, tecnologia, indústria, societat, terrisseria, urbanisme, demografia… i per descomptat, l’impacte de la Real Fàbrica.

En 2018 s’ha dissenyat la continuació d’aquesta ruta, incorporant un branc que discorre entre el casc urbà, l’ermita de Sant Vicent, l’embassament de l’Alcora i els voltants de la pedania de la Foia, en un agradable passeig de poc més de 10 km que travessa un paratge de gran valor paisatgístic. Aquest itinerari senyalitza i contextualitza forns, mines, molins, fonts, sèquies i altres elements d’interès relacionats amb l’activitat ceràmica tradicional, i ha sigut batejada com a Ruta Natural del Patrimoni Industrial Ceràmic.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací